I brašno se može pokvariti: Evo koji su znakovi da se to dogodilo, ali i savjet kako ga čuvati

0
Radiosarajevo.ba
I brašno se može pokvariti: Evo koji su znakovi da se to dogodilo, ali i savjet kako ga čuvati
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Iako je brašno termički obrađena namirnica s malom količinom vlage, važno je pravilno postupati s njim kako biste produžili njegov rok trajanja.

Uobičajeno bijelo brašno najbolje je koristiti 6-8 mjeseci nakon otisnutog datuma na ambalaži, dok je integralno brašno najsvježije unutar 4-6 mjeseci. Da biste produžili rok trajanja brašna, preporučuje se čuvanje u frižideru ili zamrzivaču.

Čuvanjem u frižideru možete produžiti rok trajanja do godinu dana, a u zamrzivaču i do dvije do tri godine.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Važnu ulogu ima i vrsta brašna, s uobičajenim bijelim brašnom imajući najduže trajanje. Integralno brašno ima kraći rok trajanja.

Kako prepoznati pokvareno brašno?

Naučnik otkriva pet namirnica koje kriju opasnost: Proučite listu i čuvajte svoje zdravlje

Naučnik otkriva pet namirnica koje kriju opasnost: Proučite listu i čuvajte svoje zdravlje

Miris je ključan pokazatelj, pa ako osjetite neugodan, užegli miris, to može ukazivati na pokvareno brašno, čak i ako je još unutar roka trajanja, piše Dom i dizajn.

Suprotno, ako rok trajanja istekne, ali brašno nema promijenjen miris, vjerojatno je još uvijek upotrebljivo.

Osim mirisa, pokvareno brašno možete prepoznati promjenom boje, pojavom plijesni ili moljaca. Moljci se najčešće pojavljuju zbog vlage i visokih temperatura, stoga je preporučljivo čuvati brašno u zatvorenoj staklenci ili frižideru kako biste ga zaštitili od insekata i plijesni, čak i ako ga čuvate na tamnom mjestu u smočnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije