Hrana koju trebate izbjegavati ako želite lijepu kožu

Radiosarajevo.ba
Hrana koju trebate izbjegavati ako želite lijepu kožu
Ako se vaši svakodnevni obroci sastoje od već pripremljene, prerađene hrane i grickalica, umjesto od svježih poljoprivrednih proizvoda i prirodnih proteina, posljedice će biti vidljive i iznutra i izvana.

Rezultate loše prehrane nećete samo osjetiti u svom želucu, već ćete ih vidjeti i na svojoj koži.

Kako bi raščistili stvari, dermatolozi i stručnjaci za njegu kože otkrili su koje namirnice mogu imati nepovoljan učinak na vaš ten, piše Lady like.

U nastavku saznajte o kojim namirnicama se radi.

Šećer

Postoji li neko ko se ne voli povremeno počastiti kriškom fine torte ili kuglicom osvježavajućeg sladoleda? Postoji, a to je vaša koža! Šećer u vašim omiljenim poslasticama može izazvati porast inzulina, koji će dovesti do upalnih procesa na vašoj koži. Još gora je i činjenica da ove posljedice mogu dugoročno utjecati na vaš ten. Upalna reakcija na šećer može izazvati oksidativni stres na vašoj koži, koji može oštetiti kolagen i stvoriti bore.

Kofein

Istina je, vaša jutarnja šoljica (ili dvije) kafe također je krivac za lošu kožu. Kofein iz vaše omiljene kafe potiče mozak da proizvodi više kortizola (hormona stresa), koji može pogoršati akne i ubrzati starenje kože. Također, kofein djeluje kao diuretik, što može dehidrirati vašu kožu. Zbog toga će ona biti suha, a vi ćete imati vidljivije bore.

Alkohol

Vjerojatno već znate da od konzumacije alkoholnih pića zapravo ne dobivate nikakve koristi za vaše zdravlje, no štetan učinak koji vaše omiljeno piće može imati na vaš ten mogao bi biti dovoljan da vas natjera da preskočite sljedeću rundu. Ispijanje alkohola dovodi do crvenila u licu, pucanja kapilara, naticanja kože i mekanih tkiva. Također, i alkohol može dehidrirati kožu i ostaviti je suhom i blijedom.

Prerađena hrana

Unaprijed pakirana, prerađena hrana (poput hljeba za  tost, prerađenih žitnih pahuljica, bijele riže, kolača, grickalica…) ima vrlo visok glikemijski indeks. Takve namirnice izazivaju porast inzulina i razine šećera u krvi, a te promjene uzrokuju fluktuaciju vaših hormona i upalne procese koji mogu izazvati akne. Pretjerana konzumacija šećera može potaknuti razvoj bakterija i promjenu pH vrijednosti vaše kože, što će također dovesti do neugodnih akni. Ako želite lijepu i čistu kožu, prerađene namirnice zamijenite povrćem i laganim proteinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije