Istraživanje / Hladan tuš ujutro: Dobra ili loša navika za započinjanje dana!?

14. 10. 2021. u 08:16:00

Shares: 0

Hladan tuš ujutro postaje sve popularnija navika. Istraživanje iz Nizozemske pokazalo je da oni su koji su ujutro prakticirali hladan tuš bili manje na bolovanju od onih koji su uživali u toplom tušu

U istraživanju je sudjelovalo preko 3000 sudionika. Bili su podijeljeni u četiri grupe. Dobili su zadatak da se svaki dan tuširaju toplom vodom, ali jedna grupa je zamoljena da 30 sekundi prije kraja uključi hladnu vodu, druga 60, a treća 90 sekundi. Kontrolna skupina uživala je samo u toplom tušu.

Sudionici su zamoljeni da slijede ovaj protokol mjesec dana. Nakon tromjesečnog razdoblja praćenja, otkrili su da su grupe s hladnim tušem imale 29% manje prijavljenih bolovanja s posla. Zanimljivo je da trajanje hladnog tuša nije imalo nikakav učinak.

Iako nije jasan razlog za ove rezultate, neka istraživanja sugeriraju da bi hladan tuš mogao imati veze s jačanjem imunološkog sustava.

Studija iz Češke pokazala je da su ‘atletski mladići’ koji su tri puta sedmično uranjali tijelo u hladnu vodu tokom šest sedmica, ojačali imunološki sistem. Ipak, kako bi se to dokazalo potrebna su daljnja istraživanja.

Također se pokazalo da uranjanje u hladnu vodu ili hladan tuš poboljšavaju cirkulaciju kao i mentalno zdravlje. Ipak, prije nego se odlučite pred kraj tuširanja na hladnu vodu, treba znati i da hladan tuš nosi i neke rizike. Budući da iznenadni mlaz hladne vode šokira tijelo, može biti opasan za ljude sa srčanim oboljenjima, piše Metro.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)