Higijena je važna: Pet stvari koje trebate čistiti svaki dan

Radiosarajevo.ba
Higijena je važna: Pet stvari koje trebate čistiti svaki dan
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Svi vole čist i uredan dom, no nekad ga jednostavno nemamo vremena svaki dan detaljno očistiti.

Unatoč, tome, neke stvari nemojte nikad preskočiti, a Bright Side je napravio kratki popis. Dosta je da odvojite desetak minuta kako bi održali higijenu.

Kuhinjske krpe

Nedavne studije pokazale su kako su kuhinjske krpe najveći prenosioci zaraza u kuhinji. Ista stvar vrijedi i za male ručnike u kapaonici. Kako ih koristite više od jednom dnevno, jako brzo se zaprljaju. Zbog toga ih mijenjati bar jednom svakih nekoliko dana, a i češće ako imate veliku porodicu.

Ključevi

Na držačima ključeva ima više bakteija nego na tipkama u dizalu. Nikad ih ne čistimo, a stalno ih primamo prljavim rukama. Stavljamo ih u prljave džepove i često nam padaju na pod. Rezultat je da donosimo nevjerovatan broj bakterija u naš dom. Očistite ih antiseptičkim maramica kako bi spriječili zarazu.

Umivaonik i sudoper

Možda mislite da je nakon pranja ruku ili suđa, opran i umivaonik i sudoper, ali nije tako. Na njihovim rubovima zadržavaju se brojne bakterije.

Daska za rezanje

Ako koristite drvene daske, namočite ih u mješavinu ocata i vode (1:1) nekoliko minuta, svaki put kad ste gotovi s kuhanjem. Trik je to koji će vam pomoći da se riješite bakterija i gljivica nakupljenih na površini.

Četkice i spužvice za šminkanje

Ako dugo vremena koristite isti pribor za šminkanje, nakon svakog korištenja ga očistite u toploj, sapunastoj vodi kako ne bi prenijeli na lice mikrobe i bakterije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije