Greška koju svi pravimo: Nutricionista otkriva da uvijek bacamo najzdraviji dio
Mnogi prilikom otvaranja jogurta na vrhu primijete tečnost i automatski je bacaju, misleći da je jogurt pokvaren.
Ipak, stručnjaci upozoravaju da se radi o sirutki, prirodnoj tečnosti bogatoj proteinima, kalcijumom i probioticima.
Nutricionisti ističu da sirutka nastaje prirodnim procesom fermentacije. Kulture koje se dodaju mlijeku stvaraju gel koji se s vremenom odvaja i skuplja na površini. Ova tečnost je zapravo izuzetno vrijedna za zdravlje, bogata je mineralima poput kalijuma, bakra, fosfora i cinka, a sadrži i proteine te probiotike koji pomažu varenju i jačaju imunitet.
Banja Luka: Dojavljena bomba u jednoj osnovnoj školi, policija evakuiše učenike
"Dovoljno je da tečnost promiješate nazad u jogurt i dobićete sve hranljive materije, ali i kremastiju teksturu", poručuje nutricionistkinja Džesika Kording. Ukoliko vam ne prija tekstura, sirutku možete dodati u smuti, koristiti u kuhanju ili zamrznuti za kasniju upotrebu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.