Ginekolog upozorio: 'Ove gaćice privlače najviše bakterija, to je najgori materijal'

0
Radiosarajevo.ba
Ginekolog upozorio: 'Ove gaćice privlače najviše bakterija, to je najgori materijal'
Foto: Pexels / Ilustracija/Donji veš

Prema riječima ginekologinje Andree Braden, najbolji materijali za donji veš su prirodni materijali poput pamuka.

Ona ističe da je ključna osobina ovih materijala njihova prozračnost i mekoća. Zrak mnogo bolje cirkulira kroz prirodne materijale poput pamuka, konoplje, bambusa i lana u usporedbi sa sintetičkim materijalima poput poliestera, najlona i satena.

Međutim, važno je napomenuti da kvaliteta pamuka (ili bilo kojeg drugog materijala) može varirati zavisno od vrste tkanine i okolnosti. Doktor Scott D. Miller, ukazuje da tokom povećanog znojenja, pamuk može zadržavati previše vlage, što može dovesti do pretjeranog rasta bakterija i gljivica. U tim situacijama, preporučuje se kombinacija pamuka i sintetičkih vlakana. Ističe da je čisti poliester "vjerojatno najgori materijal za donji veš", iako je među najlakšim materijalima, nije ni prozračan, niti može apsorbirati vlagu.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Kada je riječ o odabiru pravog kroja donjeg veša , ginekologinja Suzy Lipinski, ističe da je ključ u udobnom kroju koji nije stisnut ili iritira kožu. Ona naglašava da različiti tipovi tijela zahtijevaju različite vrste donjeg veša i savjetuje da tokom odabira modela obratite pažnju na udobnost i pokretljivost.

Također, upozorava na to da tange mogu biti tijesne i restriktivne te da mogu povlačiti bakterije iz analnog područja prema vaginalnom otvoru, što može dovesti do bakterijske infekcije.

Nije nikakav ukras: Znate li čemu služi mašnica na ženskom donjem rublju?

Nije nikakav ukras: Znate li čemu služi mašnica na ženskom donjem rublju?

Urolog Fenwa Milhouse iz Chicaga, preporučuje da se donji veš ne bi trebalo nositi tokom noći.

Kada sljedeći put budete birali gaćice, imajte na umu ove savjete stručnjaka kako biste odabrali najbolju opciju za vaše zdravlje i udobnost, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije