Cijeli život pogrešno peremo donji veš: Mikrobiolog otkrio jedini pravi način
Charles Gerba je profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Arizoni i jedan od autora provedenog istraživanja o načinu pranja donjeg veša, a za koje je naveo da ga mnogi peru pogrešno.
"Temperatura na kojoj perete odjeću ima najvažniju ulogu u kontroli patogena, a za pravilnu inaktivaciju, važno je da ga perete na najmanje 60 stepeni", navode autori istraživanja, dok profesor Gerba dodaje da će oni koji peru donji veš na samo 30 do 40 stepeni, nastaviti širiti bakterije na druge predmete, kao što su peškiri, krpe i plahte, piše Žena.
Istraživanjem iz 2021. godine utvrđeno je da jedan par donjeg veša odrasle osobe sadrži 0,1 grama fekalija, a ako ne odaberemo dovoljno visoku temperaturu prilikom pranja, bakterije se mogu proširiti na ostatak veša u mašini.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
"Najbolje je donji veš prati tek nakon što ste oprali ostale bitne stvari. Nakon toga, trebali biste očistiti samu mašinu tako da pokrenete prazan ciklus uz dodatak izbjeljivača kako biste ubili sve preostale bakterije.
To je važno napraviti svaki put kada perete veliku količinu veša", savjetuje profesor mikrobiologije.
Žena otkrila prekretnicu u sušenju veša zimi: 'Ovo je značajna ušteda i vremena i novca'
Tako stručnjaci preporučuju da se peškiri i donji veš peru na višim temperaturama. Idealno bi bilo na 60 stepeni ili više kako biste bili sigurni da ste uklonili bakterije.
Za one koji se brinu oko velike potrošnje struje ili da će jednostavno uništiti tkaninu, mogu se poslužiti sredstvima za pranje veša koja ubijaju bakterije i na nižim temperaturama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.