Žena otkrila prekretnicu u sušenju veša zimi: 'Ovo je značajna ušteda i vremena i novca'

1
Radiosarajevo.ba
Žena otkrila prekretnicu u sušenju veša zimi: 'Ovo je značajna ušteda i vremena i novca'
Foto: Photojoiner / Revolucionarni način sušenja veša

Vječni problem sušenja odjeće zimi riješen je zahvaljujući triku jedne zaposlene mame. Njezino rješenje ne čini čuda, ali je brže od sušilice veša i električnog štrika.

Uz to, Vicky Smith (@TheMummyBible) izračunala je da je ova metoda daleko jeftiniji način sušenja veša.

S rastućom obitelji i sve većim hrpama prljavog veša - i početkom hladnih zimskih mjeseci - željela je pronaći brže i proračunski povoljnije rješenje.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

"Kad sušite veš u kući, naročito kada grijanje nije uključeno, mogu proći dani da se odjeća ne osuši, posebno stvari poput peškira", rekla je.

Zato je Vicky kupila odvlaživač zraka i kaže da nije zažalila.

Čep je najgora mjera za omekšivač: Kako pravilno dozirati da biste sačuvali odjeću

Čep je najgora mjera za omekšivač: Kako pravilno dozirati da biste sačuvali odjeću

Objasnila je kako radi: "Dizajniran je da izvlači vlagu iz zraka, ali ima dodatno dugme za sušenje veša, koji se isključuje nakon šest sati kako bi vam pomogao u uštedi energije."

"Moj glavni fokus bio je sušenje veša. Kupila sam manji uređaj jer mi nije trebao za rješavanje kondenzacije u kući. Pritisnula sam dugme i većina predmeta bila je suha za šest sati. Nevjerovatno je koliko se brže sušio veš."

Njenom oduševljenju ovom spravom još uvijek nema kraja: "Često operem hrpu veša na kraju dana, uključim odvlaživač i ostavim na šestosatni ciklus sušenja robe. Do jutra je suho. Stvari poput peškira ujutro trebaju dodatnih sat vremena uz odvlaživač zraka", objasnila je.

Sprovela je i istraživanje i izračunala troškove sušenja veša na ovaj način.

"Platila sam 192 dolara (338 KM) za ovaj odvlaživač zraka tvrtke Meaco. Nije najjeftiniji na tržištu, ali je jeftiniji od sušilice veša, puno je manji, pa samim tim i puno lakši za korištenje u manjim domovima", rekla je.

Odvlaživač zraka za sušenje veša
Foto: Youtube: Odvlaživač zraka za sušenje veša

Istraživanje je odradila i do najsitnijih detalja: "Dakle, 0,07 dolara (0,12 KM) po satu, za šest sati rada, što znači da je trošak 0,38 dolara (0,67 KM) po ciklusu."

A zatim je usporedila sa satnicom koju 'naplaćuje' sušilica. "Sušilica obično troši oko 0,34 dolara (0,60 KM) po satu, dakle oko 1,84 dolara (3,24 KM) po ciklusu", rekla je zadovoljna Vicky.

"To je značajna ušteda", zaključila je, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije