Gdje je granica: Otkrijte jeste li u nezdravom prijateljstvu

Radiosarajevo.ba
Gdje je granica: Otkrijte jeste li u nezdravom prijateljstvu
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Ponekad smo toliko dugo prijatelji s nekim da njihove potrebe postaju jednako bitne kao naše, a ponekad se nađemo u toksičnom prijateljstvu koje počinje crpiti energiju iz nas.

Takva prijateljstva znaju djelovati kao kavez, a pobjeći je teško jer je u pitanju ipak osoba koju ne želite povrijediti i do koje vam je stalo. Međutim, u takvim prijateljstvim najčešće jedna strana eksplodira.

Kako se to ne bi dogodilo provjerite ove simptome:

1. Stavljate njihove potrebe ispred svojih

Međusobno pomaganje okosnica je prijateljstva, a nema ništa lošeg u tome da ponekad počastite prijatelja ili neki plan prekrižite kako bi bili s njim. Međutim, vječito i pretjerano izlaženje u susret može kočiti vaš život, a vaš prijatelj postaje sve nestabilniji i stvara ovisnost o vama. 

2. Teško vam je reći ne i ne možete postaviti granice

Ljudi u nezdravim prijateljskim vezama najčešće ne znaju reći ne. "Svi imamo unutarnji glasić koji nam govori je li odgovor na nešto da, ne ili možda, ali osobe u nezdravim prijateljstvima nemaju dodir s tim instinktom ili ga ignoriraju", objasnila je psihologinja Andrea Wachter za Huffington Post.

3. Uvijek ih pomažete kad upadnu u probleme

Oslanja li se vaš prijatelj uvijek na vas da ga izvadite iz nevolje? Takav odnos iscrpljujuć je i nije održiv na duge staze. Naravno, pomozite prijatelju, ali taj odnos mora biti dvosmjeran i ne smije ugrožavati vaše životne planove. Ponekad je najbolje pustiti nekoga da sam rješi problem jer mu inače radite medvjeđu uslugu. 

4. Vi, i samo vi, ste im oslonac 

Svi prolazimo kroz životne periode kada su nam prijatelji neophodni, a njihova nam je podrška sve. Razlika između podrške u dravim prijateljstvima i nezdravim je to da je u nezdravim odnosima najčešće jedna osoba spužva, a druga stresor. Događa se da spužve moraju uvijek biti dostupne, a njihovi se problemi umanjuju. 

5.  Ogorčeni ste zbog prijateljstva

Najjasniji je simptom vaša ogorčenost. U stvarnosti uvijek znamo kada nam nešto ne odgovara samo je pitanje na koji ćemo način to iskazati i hoćemo li uopće. Gutanje problema polako ojačava gorčinu pa, ako se nište ne poduzme, može rezultirati mržnjom prema cijelom odnosu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije