Napokon objašnjeno / Evo zbog čega je zijevanje "zarazno"

30. 11. 2020. u 13:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Naučnici s italijanskog univerziteta Pisa ustanovili su da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivisano društvenim i rodnim faktorima.

Naime, ono pokazuje naš nivo empatije tj. sposobnost da saosjećamo s drugim ljudima.

Stručnjaci su testirali ljude u stotinama različitih društvenih situacija i zaključili da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije.

Oni ispitanici koji su unutar 3 minuta "uzvratili" zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

Iako i muškarci i žene spontano zijevaju, veća je vjerovatnoća da će to uraditi žene jer je dokazano da lakše uočavaju raspoloženje i emocije drugih ljudi.

Takođe je ustanovljeno da se zijevanje kao odgovor češće i lakše događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i porodice, a manje kada smo u društvu poznanika, prenose novosti.magazin.rs.

Naučnici kažu kako je istraživanje potvrdilo da je ovaj fenomen povezan s društvenom bliskošću i da pol utiče na njega.

Prethodne studije povezivale su "zarazno" zijevanje s umorom i dosadom, dok su neke utvrdile kako ima ljudi koji su otporni na ovu radnju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA