Naučno dokazano da je on najljepši muškarac na svijetu

Radiosarajevo.ba
Naučno dokazano da je on najljepši muškarac na svijetu
Foto: EPA-EFE / Robert Pattinson

Britanski estetski hirurg dr Julian de Silva izračunao je koliko je nečije lice savršeno na osnovu oblika usana, brade, očiju i drugih karakteristika.

Pokazalo se da glumac Robert Pattinson ima rezultat koji je najbliži savršenom obliku i simetriji. Glumčev rezultat je 92,15 posto.

„Našao se među pet savršenih u gotovo svim kategorijama mjerenja jer je sve na njegovom licu klasičnog oblika. Jedina kategorija u kojoj je postigao nešto slabiji rezultat bio je oblik usana koje su kod njega nešto tanje i ravnije“, objasnio je de Silva.

Na drugom se mestu našao glumac Henry Cavill, zvijezda serije The Witcher, s 91,64 posto, a na trećem Bradley Cooper, koji je imao rezultat od 91,08 posto.

Slavni ljepotan Brad Pitt zauzeo je tek četvrto mjesto s rezultatom od 90,51 posto, a George Clooney sa 89,91 posto našao na petom mjestu.

Na listi su Hugh Jackman (89,64), David Beckham (88,96), Idris Elba (88,01), Kanye West (87,94) i Ryan Gosling (87,48).

De Silva se u svom istraživanju koristio se formulom “Greek Golden Ratio of Beauty Phi”, poznatom kao zlatna sredina, za koju se još od antičkih vremena vjeruje da čuva formulu savršenstva. Koristio ju je i Leonardo da Vinči dok je crtao Vitruvijevog čovjeka, crtež koji prikazuje savršeno muško tijelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije