Odnosi / Sedam stvari koje dokazano ubijaju strast u vezama

22. 01. 2020. u 16:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Iako je ljubav najvažnija stvar u vezi, strast također igra vrlo važnu ulogu.

Kada nestane strasti, s vremenom i ljubav izblijedi, a vjerujemo da niko od vas to ne priželjkuje sebi i svom partneru. A ako ste primijetili da u vašoj vezi ima sve manje i manje strasti, moguće je da ste za to krivi sami, to jest neke vaše loše navike i zdravstveni problemi. Ovo je sedam mogućih načina kojima ubijate strast u vezi:

Loša ishrana

Ako ste na dijeti zbog leta, moguće je da ne jedete dovoljno, što može smanjiti seksualni nagon. To je i sasvim logično, jer manjim unosom kalorija tijelo će imati manje energije pa je vrlo vjerovatno da vam se neće dati da je trošite na aktivnosti pod plahtama.

Manjak sna

I ovo je sasvim logično. Ako spavate manje od šest sati dnevno, uvečer ćete vjerovatno biti pospani i neće vam biti do seksa. Manjak sna negativno utiče i na muški libido jer dolazi do usporenog lučenja testosterona što umanjuje želju za seksom.

Pilule za kontracepciju

Brojna istraživanja o kontracepcijskim pilulama pokazala su da one kod žena mogu drastično da umanje želju za seksom.

Prejedanje

Ako ste uvečer skloni prejedanju, teško da ćete nakon toga imati ikakvu želju za seksom. Pogotovo ako jedete hranu punu zasićenih masti koja može da smanji dotok krvi u polne organe pa ovo definitivno važi i za muškarce.

Stres

Jedno istraživanje pokazalo je da su umor i stres glavni krivci za smanjenje seksualne želje kod čak 60 posto žena. Isti uzrok spominje se i kod smanjenja seksualne želje kod muškaraca.

Depresija

Depresija, baš kao i stres, negativno utiče na brojne aspekte života, pa tako i na libido, a dokazano je i da su neki antidepresivi odgovorni za seksualnu disfunkciju kod muškaraca.

Anemija

Ako ste anemični, svakako bi trebalo da u organizam unosite više željeza, a tako ćete povratiti i želju za seksom.

KOMENTARI (1)