Evo zašto je avokado najbolje voće na svijetu

Radiosarajevo.ba
Evo zašto je avokado najbolje voće na svijetu
Vjerovatno ste znali da je avokado zdrav, ali sigurno ne znate koliko zdravstvenih prednosti i blagodati u sebi skriva.

Stoga nema razloga da jedan ne pojedete danas te ga čak stavite na lice kao odličan trik za lijepu i njegovanu kožu, prenosi Huffington Post.

Avokado sadrži masnoće, ali one dobre
Avokado ima najviše masnoća od bilo kojeg drugog voća, no to vas ne treba spriječiti da ga jedete. Avokado je prepun nevjerojatno zdravih monozasićenih masnoća koje su dobre za srce. Monozasićene masti omogućuju smanjenje razine lošeg kolesterola i smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Mononezasićene masnoće obično imaju visoke razine vitamina E, antioksidativnog vitamina koji vrlo često nedostaje u našem organizmu.

Avokadovo drugo ime je ‘krokodilova kruška’
Zbog grube naborane kože, avokado vrlo nalikuje koži krokodila, s time da oblikom jakom podsjeća na krušku. Osim toga, kada se prereže na pola, avokado nevjerojatno nalikuje na krokodilovo oko.

Avokadom se može regulirati krvni pritisak
Avokado je prepun magnezija i kalija, a za te dvije hranjive tvari poznato je kako smanjuju krvni tlak. Avokadom se u organizam unosi više magnezija nego od 20 drugih vrsta voća, uključujući banane, kivi i jagode.

Avokado je najbolji namaz za hljeb
Osim što je ukusan, ovim ćete obrokom unijeti čak 20 različitih hranjivih tvari.

Ulje od avokada zaista postoji i čini čuda tijelu
Avokadovo ulje vrlo je slično maslinovom. No, kada kuhate s uljem avokada, tijelo branite od srčanih bolesti, karcinoma i znakova starenja. Naučnici iz Meksika otkrili su kako se avokadovo ulje uspješno bori protiv razornih molekula kisika koje uništavaju stanične membrane, proteine i DNK.

Avokado je jeftina verzija botoksa
Avokado nije samo za jelo, već je i sjajan za ljepotu. Tako avokado može biti odličan za hidratizaciju kože, liječi opekotine od sunca te čak i smanjuje bore. Za smanjenje bora i hidratizaciju kože, pomiješajte sirovi med, jogurt i avokado, a zatim tu smjesu nanesite na lice.

Avokado je sjajan izvor vlakana
Ako se osjećate umorno i tijelu su potrebna vlakna, posegnite za avokadom. U srednje velikom avokadu nalazi se 10 gr vlakana sa 75 posto netopivih vlakana koji ubrzavaju probavu te, 25 posto topivih koji su odgovorni za osjećaj sitosti.

Avokado tijelu pomaže apsorbirati hranjive tvari iz drugih namirnica
Jedna studija pokazala je kako u slučaju dodavanja avokada u salatu apsorpcija beta-karotena od mrkve poraste za 13,6 puta. Također, apsorpcija alfa-karotena od salate povećala se za 4,3 puta u odnosu na salate bez avokada. Razlog leži u monozasićenim masnoćama koje se nalaze u avokadu i pomažu bolje apsorbirati topive masnoće.

Avokado je odlična zamjena za maslac za zdravije pekarske proizvode
Ako želite jesti zdravije, u većini recepata za peciva maslac možete zamijeniti avokadom. Čokoladni keksi i hljeb od banane bit će jednako ukusni, ali puno zdraviji pečeni s avokadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije