Evo kako ćete se opustiti uveče nakon stresnog dana

Radiosarajevo.ba
Evo kako ćete se opustiti uveče nakon stresnog dana
Arhiv / Ilustracija
Nakon napornog i stresnog dana na poslu, ispunjenog brojnim obavezama i situacijama, bilo bi dobro da slobodno veče iskoristite za odmor i opuštanje.

Donosimo vam nekoliko trikova koje vrijedi probati:

Pravilno dišite

Potrudite se u toku dana izdvojiti bar nekoliko minuta tokom kojih ćete se koncentrirati na pravilno disanje. Kad smo napeti često se dešava da plitko dišemo ili čak da zadržavamo dah. Jednostavno sjednite udobno na stolicu i ispravite leđa. Potom polako udišite dok brojite do pet i izdišite podjednako dugo. Koncentrirajte se na udah i izdah i nastavite tako disati tri do pet minuta. Znajte da ova tehnika disanja usporava srčani ritam i smiruje.

Masaža

Masaža lica i glave jagodicama prstiju također opušta mišiće, uklanja napetost i ublažava glavobolju. Ako imate glavobolju najbolje je da blago masirate sljepoočnice i predio lica između očiju i ušiju.

Isključite elektronske uređaje

Pokušajte navečer, barem 30 minuta, isključiti telefon, kompjuter, televizor i sve uređaje koji zaokupljaju oči, ruke, pažnju i misli.

Prisjetite se lijepih trenutaka

Pred spavanje se prisjetite najmanje tri lijepa događaja ili detalja koje ste zapazili tokom proteklog dana i koji su vam uljepšali barem nekoliko sati. To može biti nečiji osmijeh, nježne riječi, dobra vijest, kompliment, prijatan miris, trenuci provedeni u društvu dragih osoba...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije