Energetski vampiri: Kako ih prepoznati i kako se zaštititi

Radiosarajevo.ba
Energetski vampiri: Kako ih prepoznati i kako se zaštititi
Ilustracija: Azra Kadić, Radiosarajevo.ba / Energetski vampiri

Svakodnevno se družimo i srećemo s brojnim ljudima, komuniciramo, dijelimo, s nekima usput, a s drugima dijelimo životne priče. Kako „čovjek nije ostrvo“ - odnos s drugima utiče na nas.

Piše: Tihana Majstorović za Radiosarajevo.ba 

Nakon druženja s nekim ljudima osjećamo se umorno, negativno, ljutito – iako nemamo baš razloga za to: nemamo ličnih problema, nismo se svađali sa tom osobom, ali ostatak dana nismo dobro. Takve osobe se popularno nazivaju „energetski vampiri“, jer se osjećamo kao da su isisali energiju iz nas, a zapravo se radi o osobama s dubokim psihološkim poteškoćama (duboke i davne traume, granični i drugi poremećaji ličnosti, nedostatak empatije, neosviještena ljutnja), čije probleme mi 'kupimo' i poslije se osjećamo kao da nismo „sasvim svoji“ – što i nismo, jer vučemo njihove kofere.

 Kako se zaštititi:

Prepoznajte ih na vrijeme – obratite pažnju na to kako se osjećate u kontaktu s ljudima i koje su vrste interakcija između vas. Energetski vampiri, u zavisnosti od problema koje imaju, mogu biti različiti, ali jednako isrpljujući tipovi ljudi:

  • Vječite žrtve, osobe koje stalno traže, ali nikada ne prihvataju pomoć;
  • Negativne osobe, koje nastoje svima prenijeti svoje vrlo crno viđenje svijeta;
  • Direktno ili pasivno agresivne osobe koje vrijeđaju, „ujedaju“, provociraju;
  • Osobe usmjerene samo na sebe, koje nemaju vremena ni volje da vas saslušaju, nego se osjećate samo kao lik na njihovog pozornici;
  • Osobe koje izazivaju krivicu kod sagovornika i njome manipulišu.

Ojačajte vlastite granice – energetski vampiri idu od osobe do osobe i nastoje ući u odnos koji njima odgovara. Iz nekih je ljudi lakše crpiti energiju i zato s njima duže ostaju. Ako ste vi osoba koju stalno sreću ovakvi vampiri, znači da ste vrlo vjerovatno visoko empatični i osjetljivi na potrebe drugih i da dobro čitate emocije. Sve to je pozitivno i može biti vrlo korisno, ali da ne bi išlo na vašu štetu i protiv vašeg zdravlja, važno je naučiti kontrolisati i zatvoriti te kanale za empatiju po potrebi, naučiti da se ne udubljujemo u svaki problem, nego da ponešto shvatimo i površno.

Ne nasjedajte na ulogu spasioca – postoji nešto privlačno u tome da smo stalna podrška, tješitelj nekim ljudima. Ali, ako se radi o energetskim vampririma – to nije prava pomoć, nego igra na koju pristajemo i time im ne pomažemo nego često i produbljujemo njihov problem.

Naučite reći „ne“ – dobar odgoj se dugo temelji na tome da smo pristojni i svakome pomažemo. Život je danas drugačiji, okružuje nas više „vampira“, i za očuvanje mentalnog zdravlja važno je naučiti reći „ne“.

Postavjetujte se s nekim stručnim – ukoliko osjećate da u vašem odnosu s nekom osobom nešto nije u redu, nešto je isrpljujuće, a taj vam je odnos bitan i želite ga zadržati, zatražite savjet stručnjaka za mentalno zdravlje. On vam može pomoći da sagledate o čemu se radi ili može pomoći toj drugoj osobi na adekvatniji način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije