Umjetnica Sandra Dukić: I dalje se kod nas djevojčice prerano udaju

V.A.Z.
Umjetnica Sandra Dukić: I dalje se kod nas djevojčice prerano udaju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sandra Dukić i njena umjetnost

Sandra Dukić je umjetnica čiji radovi osvajaju satiričnim i snažnim porukama s primjesom angažiranog feminizma. U društvu u kojem preko 50% žena ima iskustvo s nasiljem u porodici  i koje tabuizira žene koje se usude prijaviti nasilje, umjetnost Sandre Dukić itekako ima smisla. 

Nedavno je skrenula pažnju na sebe kroz izložbu "Cvijet je najljepši kad je neubran" koja je do 27. maja postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.  Upravo u ovom prostoru, susreli smo se sa Sandrom Dukić i razgovarali o njenoj umjetničkoj misiji. 

Udaja kao zacrtan put

"Godinama već radim u školi i radila sam u različitim sredinama, ne samo urbanim nego i ruralnim. Došla sam do zaključka da su pogledi mladih djevojaka prema ulozi žene u društvu veoma slični. Generalno, s mladima se ne razgovara  o tim temama koje se i dalje smatraju za "osjetljive".  Ono što je najistaknutije je da se kod nas, i dalje, djevojčice prerano udaju i već unaprijed je zacrtan njihov put. Možda naše društvo napreduje u nekom smislu, ali istovremeno stojimo u mjestu i ne nudimo druga rješenja tim djevojčicama" ističe naša sugovornica i dodaje:

"Još uvijek žene rijetko kada imaju upisane nekretnine na svoje ime,  rijetko kad su ekonomski i finansijski nezavisne, a to utiče i na način kako se žene tretiraju i koliko su podložne nasilju". primjećuje Sandra Dukić. 

Kako se suprotstaviti ovom fenomenu?

"Moramo utjecati na djevojčice i djevojke da nastave svoje školovanje. Vjerovatno postoji veliki broj djevojčica koje znaju da, kolikogod su dobre u školi, neće imati priliku da studiraju. U tome im kao društvo moramo pomoći. I naravno, moramo jačati svijest o važnosti znanja, to se djevojčicama treba usađivati u svijest počevši od porodice. Često se nalazim u nezahvalnoj poziciji kako pokušavam djecu ubijediti da će se, ako budu vrijedna i radna, život promijeniti u njihovu korist, ali nije to  tako uvijek, nažalost". 

Žensko dijete - tuđa sreća! 

"Kod nas se Često zna reći 'Žensko dijete - tuđa večera'. Stoga jedan od radova koje sam izložila nosi taj naziv Žensko dijete, tuđa sreća.  Zapitajmo se kako je nastala ta poslovica i šta ona znači", kaže nam Sandra, pokazujući rad koji je rađen u kombinaciji tekstila i ručnog rada. 

Sandra Dukić i njena umjetnost - undefined

Zanimljiv je i rad pod nazivom Rađaj  u kojem je umjetnica prikazala svojevrsnu mašinu za rađanje. A pažnju privlači i kolaž od šest ženskih likova s nazivom  Kobila se prvo pomiluje pa se onda zajaši  . Ispod svakog lika naveden je jedan dan u sedmici, ali nedjelja nedostaje. kada pažljivije pogledate, vidjet ćete da svaki ženski lik ima modricu ispod oka:

Sandra Dukić i njena umjetnost - undefined

Na izložbu "Percepcije" u sklopu koje možemo pogledati Sandrine radove, često dolaze učenici u organiziranim posjetama. Tada se za njih priređuju i susreti s autoricom, na kojima diskutiraju o radovima i njihovim porukama. 

"Djeca jako dobro reagirala na ove radove, pa čak i kada su me pitali 'a zašto ima modricu na oku', 'zašto je tako tužna?' Oni jako dobro registruju sve detalje i to ih navodi na razmišljanje. Mislim da umjetnost mora imati i svoju aktivističku stranu.", kaže umjetnica. 

A kada je u pitanju glavni rad Cvijet je najljepši kad je neubran, on je već postao viralan na društvenim mrežama. Na satiričan način, kroz naoko naivan prikaz, govori o stereotipu po kojem se djevojke odmalena pripremaju za udaju koja će riješiti sve njihove probleme. 

"Nikada se nisam trudila biti duhovita, ali nekako sam proces dovede do toga da većina radova bude ozbiljna tema na duhovit način. Meni se dopada ta ideja da ih negdje malo zaintrigiram i da ih nasmijem, ali imam osjećaj da bez obzira na sve, kasnije ostane taj neki gorak okus na usnama" , zaključuje Sandra Dukić, sjajna i inspirativna umjetnica. 

Sandra Dukić i njena umjetnost - undefined

Sandra Dukić je rođena je u Rijeci, a diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti koja je završila u Banjoj Luci, gdje se trenutno živi i radi ka likovna pedagoginja. Kroz svoj umjetnički rad otvoreno ukazuje na aktuelne probleme tranzicije u poslijeratnom društvu, kao i na problematiku nasilja nad ženama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije