Ekspert objašnjava: Ovako treba skladištiti sir inače dolazi do ogromnih problema

0
Radiosarajevo.ba
Ekspert objašnjava: Ovako treba skladištiti sir inače dolazi do ogromnih problema
FOTO: AA / Livanjski sir

47Hirurg iz Ujedinjenog Kraljevstva, poznat kao dr. Karan Rangarajan, nedavno je podijelio koristan savjet o čuvanju sira u frižideru, otkrivši da mnogi ljudi griješe u načinu na koji čuvaju ovaj mliječni proizvod.

Umjesto da se mekani sirevi poput havarija, mozzarelle ili gaude jednostavno stavljaju u plastične vrećice, preporučuje se zamotavanje sira u papir za čuvanje sira, pergamentni papir ili voštani papir.

Rangarajan je objasnio da plastična vrećica može zadržati vlagu i stvoriti nepovoljno okruženje za sir, potičući rast bakterija i plijesni, što može negativno utjecati na njegov okus i kvalitetu.

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Kako bi se izbjegli potencijalni zdravstveni problemi, važno je osigurati pravilno čuvanje sira, posebno kada su u pitanju mekši sirevi koji imaju veći udio vode.

Može biti opasno

Ovo su najbolji načini za tjeranje komaraca: Primijenite ove stvari i riješite se dosadnih krvopija

Ovo su najbolji načini za tjeranje komaraca: Primijenite ove stvari i riješite se dosadnih krvopija

Prema Klinici Mayo, bakterije poput listerije, brucele, salmonele i E. coli mogu se razviti zajedno s plijesnima na siru, pa je važno pridržavati se preporučenih smjernica za čuvanje sira kako bi se smanjio rizik od infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Kad je riječ o tvrdim sirevima poput cheddara, švicarskog i parmezana, oni se mogu zamrznuti i čuvati duže vrijeme, dok se meki sirevi poput svježeg sira i brieja preporučuje čuvati u frižideru samo sedmicu dana nakon otvaranja.

Rangarajan je naglasio da je u redu čuvati tvrđe sireve u plastičnim vrećicama zbog njihovog nižeg sadržaja vode, ali za većinu drugih sireva bolje je koristiti papirne materijale koji omogućuju bolju cirkulaciju zraka.

Njegov savjet potaknut je razmatranjem ConVino Boarda, firme specijalizirane za sir i mesne proizvode, koja također promovira optimalne načine čuvanja sira kako bi se očuvala njegova svježina i kvaliteta, piše Dnevno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije