Džem od trešanja i čokolade: Ukusna poslastica gotova za čas
Ukoliko želite da uživate u poslastici koja u sebi sadrži najljepše komade crne čokolade i voća ovo je idealan recept za vas.
Kao što se i sami možete uvjeriti, ovaj recept nije naročito komplikovan.
Potrebni sastojci
Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji
- Tri kg trešanja
- Štapić cimeta
- 300 g crne čokolade
- Karanfilić
- Limun ( kora od jednog limuna, a količina soka po želji)
Priprema
Trešnje dobro operite, stavite u šerpu, ubacite štapić cimeta, dva ili tri karanfilića, koru limuna i sve zajedno kuhajte na tihoj vatri.
Povremeno promiješajte, te skinete pjenu ako se pojavi. Kuhati oko sat vremena.
Zbog ovih pet navika ne mršavite: Ako želite skinuti salo sa stomaka izbjegavajte ove stvari
Kada krene ostajati želatinasta masa na varjači, iscijedite pola limuna, krčkajte još tri do četiri minute i sklonite sa ringle izvadite karanfiliće i cimet).
Umiješati 300 g crne čokolade.
Štapnim mikserom usitniti voće, vratiti na ringlu i kuhati još par minuta neprestalno mješajući.
Gotov džem sipati u sterilisane tegle, pa čuvati na tamnom i prohladnom mjestu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.