Džem od kajsija: Stari recept za savršenu poslasticu
Od ovog džema mogu se kasnije pripremati ukusni kolači, a odldičan je i uz palačinke.
Mnogi će reći da su najbolje kiflice upravo s ovim džemom.
Potrebno
5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od košpica (koru ne gulite) i 2 kg šećera (najviše), a može i manje.
Priprema
Kajsije isijecite na pola i poredajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuhajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vrijeme promiješajte.
Nakon 15 minuta, temperaturu smanjite, pa kajsije kuhajte narednih sat vremena.
Nakon sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuhajte još 20 minuta. Sipajte sadržaj u blago zagrijane tegle.
Tegle zatvorite i ostavite da se džem hladi. Čuvati na hladnom mjestu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.