Dvadeset ranih simptoma demencije

1
Radiosarajevo.ba
Dvadeset ranih simptoma demencije
Foto: Agencije / Ilustracija - demecija

Kognitivni pad postaje klasifikovan kao demencija kada je dovoljno ozbiljan da ometa svakodnevni život i aktivnosti.

Alzheimerova bolest, na primjer, jedan od najraširenijih oblika demencije, uzrokuje pogoršanje funkcije moždanih stanica.

Da li biste bili u stanju da prepoznate simptome ove strašne bolesti? Nastavite čitati kako biste istražili suptilne znakove demencije, koja se pogoršava kako starite, piše Espresso.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

U Federaciji BiH značajan porast broja oboljelih od Alzheimerove bolesti

U Federaciji BiH značajan porast broja oboljelih od Alzheimerove bolesti

Zaborav

Svi s vremena na vrijeme zaborave stvari, ali povlačenje ključnih ličnih podataka kao što su imena prijatelja, rođendani i drugi važni datumi može biti rani znak demencije.

Loše sjećanje

Isto tako, teškoća pri sjećanju informacija koje ste nedavno naučili – na primjer, pojedinosti iz filma ili vijesti – također mogu biti simptom demencije.

Poteškoće u obavljanju poznatih zadataka

Naši užurbani životi mogu biti toliko ometajući da slučajno previdimo svakodnevne zadatke, poput hranjenja kućnih ljubimaca ili posluživanja dijela obroka. Međutim, demencija bi mogla biti faktor ako imate poteškoća u izvršavanju zadataka koji su vam nekada bili poznati.

Problemi u pronalaženju prave riječi

Svima nam s vremena na vrijeme ostane vezan jezik, ali osoba s demencijom može zaboraviti jednostavne riječi koje bi inače koristila bez napora.

Zamjena riječi

Rani znakovi demencije uključuju nenamjernu zamjenu izgovorenih riječi, što može otežati razumijevanje govora. Šta to vidimo ovde?

Dezorijentacija u vremenu

Svi mi povremeno gubimo pojam o vremenu, ali osobe s demencijom mogu, na primjer, pomiješati vrijeme obroka ili se pojaviti na sastancima u pogrešno vrijeme.

Dezorijentacija u prostoru

Kako napreduje, ovaj simptom može omogućiti da se osjećate izgubljeno na vlastitoj ulici. Možda se također nećete moći sjetiti kako ste tamo stigli.

Oštećeno rasuđivanje

Rani znakovi demencije uključuju promjene u prosudbi ili donošenju odluka. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer vas može spriječiti da potražite medicinsku pomoć.

Problemi sa apstraktnim razmišljanjem

Razmišljanje o objektima, principima i idejama koji nisu fizički prisutni postaje teže s početkom demencije. Balansiranje čekovne knjižice, na primjer, postaje izazov kada bolest podriva vašu sposobnost razumijevanja brojeva i načina na koji se oni koriste.

Pogrešne stvari

Gubitak novčanika ili kompleta ključeva je, naravno, uobičajena pojava, ali ostavljanje novčanika u mašini za pranje sudova ili stavljanje ključeva u cipele znaci su da bi demencija mogla da zavlada.

Promjene u raspoloženju

Neraspoloženje je sasvim normalno, ali divlje promjene raspoloženja bez očiglednog razloga mogu signalizirati početak demencije.

Promjene u ponašanju

Nepravilno ponašanje obično prati nasilne promjene raspoloženja koje često karakteriziraju rane faze demencije.

Promjene u ličnosti

Da, ljudi se mijenjaju, ali iznenadna i drastična promjena ličnosti može biti znak demencije.

Konfuzija

Početak demencije može izazvati osjećaj zbunjenosti i zbunjenosti.

Sumnjivost

Iracionalna sumnja na granici paranoje je još jedna uobičajena osobina među oboljelima od demencije.

Povlačenje

Obrazac ponašanja koji karakterizira patološko povlačenje od kontakta s drugima je još jedan simptom povezan s demencijom.

Nedostatak interesovanja

Osobe koje pate od demencije često gube interesovanje za aktivnosti koje su im nekada bile strastvene.

Gubitak inicijative

Ne želite obavljati kućne poslove ili prisustvovati događajima je jedna stvar, ali zahtijevanje znakova i podsticanje da se uključite čak i u najmanji zadatak ili priliku može biti rani znak demencije.

Strahovitost

Strah podstaknut zbunjenošću, paranojom ili drugim simptomima na ovoj listi često prati pojavu demencije.

Visok krvni pritisak

Uzrokovana visokim krvnim pritiskom, vaskularna demencija nastaje kada niz malih moždanih udara s vremenom ošteti mozak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije