Donosimo vam recept za uskrsni kolač bez brašna, kvasca i glutena
Ove godine definitivno će mnogi će imati više vremena za napraviti pincu, sirnicu, ili, kako ga već u svojim krajevima zovete, uskrsni kolač. Recepata za pincu na internetu su stotine, a mi smo odlučili potražiti nešto drugačiju verziju - bez glutena i brašna.
Fitness influencerica Marica Topfit na Instagramu je sa svojim pratiteljima podijelila recept za pincu bez brašna i glutena, ali i bez kvasca koji je ovih dana nestao s polica, prenosi Index.hr
POTREBNO VAM JE:
• 7 jaja
• 6 kašika eritrita
• 100g mljevenih badema
• 100g bezglutenskog brašna (mix - tapioka, rižino brašno)
• 40g whey proteina vanilija (ne morate, može više mljevenih badema)
• 2 žlice psyllium ljuskica
• 4 žlice grčkog jogurta
• 20g otopljenog maslaca
• 70g brusnica
• 70g grožđica
• pola čajne kašike praška za pecivo gluten free
• pola čajne kašike sode bikarbone
• ribana korica limuna
• ribana korica narandže
• burbon vanilija na vrh noža
PRIPREMA:
Brusnice i grožđice potopiti u rum da odstoje pola sata. Upaliti pećnicu na 200 stepeni da se zagrije.
Posebno umutiti snijeg od bjelanjaka s dvije kašike eritrita. Žumanjke pjenasto umutiti s 4 kašike eritrita, burbon vanilijom, ribanom koricom limuna i narandže. Zatim dodati otopljeni maslac, grčki jogurt. Suhe sastojke prethodno sve pomiješati, pa dodati u smjesu zajedno sa snijegom od bjelanjaka i na kraju dodati dobro ocijeđene brusnice i grožđice od ruma. Kalup promjera 19 cm premazati maslacem i malo pobrašniti tapiokom da se ne zalijepi, potom uliti smjesu i staviti peći.
U početku peći na 200 stepeni 5 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180 i peći 20 minuta i još smanjiti na 170 stepeni i peći 10-15 minuta. Kad je kolač gotov, izvaditi ga iz kalupa i umotati u krpu da se povrati. Ohlađen posuti mljevenim eritritom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.