Donosimo ideju za ljetni ručak: Musaka od patlidžana
Musaka od patlidžana odlično je jelo u kojem će uživati svi, čak i oni koji nisu preveliki ljubitelji patlidžana.
Ovaj jednostavan recept - musaka s patlidžanom brzo se priprema i čini ukusan obrok, nevezano da li je riječ o ručku ili večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih okusa.
Ako nakon ručka ostane dio musake, stavite ju u zatvorenu posudu pa u frižider, gdje može stajati dan ili dva. Osim toga, možete ju i zamrznuti i tako čuvati do 3 mjeseca. Dakle, osim što je fino i zdravo jelo, ova musaka veoma je zahvalna i kada je u pitanju njeno čuvanje.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci
- patlidžan 2 kom
- maslinovo ulje 1 kašika
- luk 1 kom
- češnjak 1 režanj
- mljeveno meso - junetina 450 g
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- pasta od paradajza 400 g
- povrtni temeljac 100 ml
- maslac 2 kašike
- brašno 2 kašike
- mlijeko 300 ml
- parmezan 25 g
- muškatni oraščić 1 prstohvat
Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 190 stepeni.
2. Kriške patlidžana debljine cca 1/2 cm stavi na papirnate ručnike, lagano ih pospi solju i ostavi sa strane 30 minuta. Zatim ih stavi u lim za pečenje i prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta. Kada dođeš na pola vremena, preokreni ih.
3. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso. Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom kašikom dok meso ne porumeni, otprilike osam minuta.
Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj paradajz i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
4. Za bešamel umak, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Umuti u njega brašno i pričekaj dok ne proključa. Drži na niskoj vatri i postepeno ulij toplo mlijeko, miješajući stalno dok se ne zgusne. Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini.
Prilog ručku koji svi obožavaju: Pripremite grčki umak tzatziki
5. U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa paradajza i mesa.
Pokrij preostalim kriškama patlidžana, a po vrhu prelij bešamel umak i pospi naribanim sirom i muškatnim oraščićem.
6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.