Donosimo ideju za ljetni ručak: Musaka od patlidžana

1
Radiosarajevo.ba
Donosimo ideju za ljetni ručak: Musaka od patlidžana
FOTO: Screenshot / Instagram

Musaka od patlidžana odlično je jelo u kojem će uživati svi, čak i oni koji nisu preveliki ljubitelji patlidžana.

Ovaj jednostavan recept - musaka s patlidžanom brzo se priprema i čini ukusan obrok, nevezano da li je riječ o ručku ili večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih okusa.

Ako nakon ručka ostane dio musake, stavite ju u zatvorenu posudu pa u frižider, gdje može stajati dan ili dva. Osim toga, možete ju i zamrznuti i tako čuvati do 3 mjeseca. Dakle, osim što je fino i zdravo jelo, ova musaka veoma je zahvalna i kada je u pitanju njeno čuvanje. 

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Sastojci

- patlidžan 2 kom

- maslinovo ulje 1 kašika

- luk 1 kom

- češnjak 1 režanj

- mljeveno meso - junetina 450 g

- sol

- svježe mljeveni crni papar

- pasta od paradajza 400 g

- povrtni temeljac 100 ml

- maslac 2 kašike

- brašno 2 kašike

- mlijeko 300 ml

- parmezan 25 g

- muškatni oraščić 1 prstohvat

Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu

Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 190 stepeni.

2. Kriške patlidžana debljine cca 1/2 cm stavi na papirnate ručnike, lagano ih pospi solju i ostavi sa strane 30 minuta. Zatim ih stavi u lim za pečenje i prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta. Kada dođeš na pola vremena, preokreni ih.

3. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso. Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom kašikom dok meso ne porumeni, otprilike osam minuta.

Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj paradajz i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne.

4. Za bešamel umak, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Umuti u njega brašno i pričekaj dok ne proključa. Drži na niskoj vatri i postepeno ulij toplo mlijeko, miješajući stalno dok se ne zgusne. Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini.

Prilog ručku koji svi obožavaju: Pripremite grčki umak tzatziki

Prilog ručku koji svi obožavaju: Pripremite grčki umak tzatziki

5. U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa paradajza i mesa.

Pokrij preostalim kriškama patlidžana, a po vrhu prelij bešamel umak i pospi naribanim sirom i muškatnim oraščićem.

6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije