! / Domaći recept za neodoljivi sok od zove koji će vas okrijepiti ovog ljeta

03. 08. 2020. u 13:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom.

Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice. 

Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. Do sada je poznato da zova liječi gripu, "začepljene" sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora. 

Sok od zove

Ovo je mjera za otprilike 4 litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima. 

Što se tiče ‘light’ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa. 

Sastojci za sirup od zove: 

30 cvjetova zove 

3 l vode 

40 g limuntosa 

3 limuna 

3 kg šećera 

Priprema soka od zove: 

Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. 

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce. 

Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu. 

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

NEMA KOMENTARA