Domaći lijek za grlobolju: 13 prirodnih pomoćnika za upaljeno grlo

0
Radiosarajevo.ba
Domaći lijek za grlobolju: 13 prirodnih pomoćnika za upaljeno grlo
Foto: Pexels / Ilustracija

Upaljeno grlo često uzrokuje nelagodu, svrbež ili iritaciju, posebno pri gutanju, što može ometati konzumaciju hrane i tekućine.

Iako nije uvijek razlog za posjetu doktoru, bolno grlo može biti neugodno i ometati san. Stoga, mnogi traže prirodne metode za ublažavanje boli i iritacije povezane s blagom ili uobičajenom upalom grla.

Evo nekoliko prirodnih lijekova za ublažavanje simptoma upale grla.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Med

Med, bilo pomiješan s čajem ili konzumiran samostalno, popularan je prirodni lijek. Istraživanja iz 2021. sugeriraju da je med jednako učinkovit kao i lijekovi za suzbijanje kašlja te može biti učinkovitiji od drugih tretmana za infekcije gornjih dišnih puteva.

Grgljanje slane vode

Grgljanje tople slane vode može umiriti upalu grla, smanjiti oticanje i eliminirati bakterije. Preporučuje se grgljanje barem jednom na sat.

Grgljanje sode bikarbone

Mješavina sode bikarbone, soli i tople vode također može ublažiti bol u grlu, smanjiti bakterije i spriječiti rast gljivica.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice, poznat po protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, može pomoći u smanjenju upale u očima, nosu i grlu, te potaknuti imunološki sistem, piše Krenizdravo.

Paprena metvica

Paprena metvica, s protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, može se konzumirati kao čaj ili razrijeđeno ulje u spreju za ublažavanje simptoma upale grla.

Piskavica

Piskavica, dostupna u različitim oblicima, pokazala je ljekovita svojstva, uključujući ublažavanje bolova i antibakterijsko djelovanje.

Korijen bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza, s visokim udjelom sluzi, izvrstan je prirodni lijek za umirivanje grla i pružanje olakšanja kod iritacija dišnih puteva.

Korijen sladića

Korijen sladića pokazao se učinkovitim kao čaj za ublažavanje simptoma grlobolje, inhibirajući rast bakterija koje uzrokuju streptokoknu upalu grla.

Sklizak brijest

Slično korijenu bijelog sljeza, sklizak brijest sadrži sluz koja umiruje grlo. Istraživanje njegove učinkovitosti je u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije