Ova greška kod grijanja nas može koštati: Mnogi ovo rade, a jako loše utiče na zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ova greška kod grijanja nas može koštati: Mnogi ovo rade, a jako loše utiče na zdravlje
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Radijator

U borbi protiv visokih računa za struju, mnogi od nas suočavaju se s neočekivanim posljedicama - razvojem plijesni u svom domu.

Zatvaranje prozora i smanjenje ventilacije najčešće se čine kao dobra ideja za očuvanje toplote, ali stručnjaci iz renomirane britanske firme 'Peter Cox', specijalizovane za probleme vlage i plijesni, upozoravaju na rizike ovakvog ponašanja.

Oni ističu da ova praksa stvara idealne uslove za rast i razvoj buđi u zatvorenom prostoru.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Između nastojanja da se uštedi energija smanjivanjem ventilacije i porasta problema s buđi postoji direktna veza", objašnjava Nicholas Donnithorne, šef tehničkih usluga u firmi "Peter Cox".

"Buđ nije samo estetski problem, već može negativno uticati i na zdravlje, kako ljudi, tako i životinja koji borave u tim prostorima."

Ključno je shvatiti da je redovno provjetravanje prostora od suštinske važnosti. Nakon aktivnosti kao što su kuhanje, sušenje odeće ili tuširanje, važno je omogućiti vlažnom vazduhu da napusti prostoriju. Suprotno tome, zadržavanje vlage može da dovede do kondenzacije i rasta buđi.

Stručnjaci takođe savjetuju da se odjeća ne suši na radijatorima, jer to blokira toplotu i sprječava cirkulaciju vazduha, a oslobađa i značajnu količinu vodene pare. Bolje je da koristite sušilicu za veš ili, ako je moguće, da sušite odeću na otvorenom. Takođe, ulaganje u odvlaživač vazduha može biti veoma korisno za smanjenje viška vlage u zatvorenom prostoru, pišu Nezavisne

"Ako se problem buđi nastavi uprkos ovim mjerama, neophodno je potražiti stručnu pomoć", dodaje Donnithorne. "Nije dovoljno samo okrečiti zid i nadati se najboljem. Potrebno je riješiti osnovni problem vlage."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije