Ne pojačavajte grijanje: Toplotu u domu sačuvajte na ove vrlo jednostavne načine

0
Radiosarajevo.ba
Ne pojačavajte grijanje: Toplotu u domu sačuvajte na ove vrlo jednostavne načine
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pojačavanje grijanja dodatni je trošak za kućni budžet. No, postoje načini kako da u domu bude toplo bez diranja termostata.

Povećanje temperature grijanja može poboljšati toplotu vašeg doma, ali to može rezultirati visokim troškovima. Da biste smanjili račune za grijanje, a istovremeno zadržali udobnost, istražite alternative za zagrijavanje i zaštitu od zimskih vremenskih uvjeta, preporučuje Better Homes & Gardens.

Ćilimi: Dodavanjem jednog ili više ćilima ne samo da dajete svom prostoru ljepši izgled, već i pomažete u zadržavanju toplote podovima.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Dekice ispod vrata i prozora: Korisno je postaviti dekice ispod vrata ili prozora, iako će toplota možda malo izlaziti sa strane ili odozgo, ali barem neće odlaziti prema dolje.

Automatski termostat na radijatorima: Instaliranje automatskog termostata na radijatorima je također mjera za uštedu energije jer održava konstantnu temperaturu prostora.

Pomoću jednog trika mogli biste smanjiti račune za grijanje

Pomoću jednog trika mogli biste smanjiti račune za grijanje

Reflektirajuća folija: Za radijatore koji se nalaze duž vanjskih zidova ili ispod prozora, preporučuje se postavljanje reflektirajuće folije. Na taj način, toplota će se usmjeravati prema unutrašnjosti prostora umjesto prema prozorima.

Daska iznad radijatora: Postavljanjem daske iznad radijatora stvarate prepreku toplom zraku koji bi inače izlazio kroz prozor. Važno je izbjegavati zaklanjanje radijatora zavjesama ili namještajem jer to može ograničiti raširivanje toplote u prostoru. Preporučljivo je dodatno izolirati stražnju stranu radijatora, smještenih duž vanjskih zidova, naprimjer stiroporom, kako bi se smanjili gubici toplote.

Rerna: Nakon pečenja, ostavljanjem vrata rerne otvorenima možete dodatno zagrijati prostor dok se rerna hladi.

Plastična folija: Zaštita prozora plastičnom folijom s mjehurićima (koja se obično koristi za transport i dostupna je po metru) može pomoći zadržavanju više toplote u prostoru, posebno tokom hladnih perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije