Spavate li s uključenim grijanjem? Eksperti objasnili zašto je to loša ideja

0
Radiosarajevo.ba
Spavate li s uključenim grijanjem? Eksperti objasnili zašto je to loša ideja
Foto: Pexels / Ilustracija

Stručnjaci su objasnili kako centralno grijanje igra ključnu ulogu u pojavi suhe kože tokom zimskih mjeseci.

Kada temperature padnu, a zima se učini neizdrživom, mnogi od nas posežu za uključivanjem grijanja kako bismo stvorili toplu i ugodnu atmosferu. Međutim, ovakva praksa može imati negativan utjecaj na našu kožu, posebno ako spavamo u prostoriji s aktivnim grijanjem.

Stručnjaci ističu da je centralno grijanje jedan od ključnih faktora koji doprinose suhoći kože tokom zimskih mjeseci. Kako temperatura vani opada, naše tijelo se suočava s raznim promjenama, a boravak u grijanim prostorima može dodatno isušiti kožu. To postaje osobito problematično za one koji već imaju problema poput psorijaze ili ekcema.

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Grijanje smanjuje vlažnost zraka, što rezultira suhom i napetom kožom. Ovi učinci postaju izraženiji kako temperature padaju. Stručnjaci također upozoravaju na problem prevelikih razlika između grijanih prostora i vanjskih temperatura. Velike razlike mogu uzrokovati širenje krvnih žila, što može pogoršati stanja kao što su crvenilo i akne.

Kako bi ublažili ove probleme, stručnjaci preporučuju smanjenje ili isključivanje grijanja tokom noći kako bi se smanjila suhoća kože. Također, preporučuje se upotreba ovlaživača zraka, posebno tokom zimske sezone kada zrak postaje izrazito suh. Ovlaživač pomaže održavati optimalnu vlažnost zraka.

Da li su koristi hladnog tuša vrijedne potencijalnih rizika?

Da li su koristi hladnog tuša vrijedne potencijalnih rizika?

Dodatni savjeti uključuju izbjegavanje izloženosti kože vrlo vrućoj ili hladnoj vodi tokom tuširanja i kupanja. Preporučuje se kratko tuširanje u mlakoj vodi, dok se kupka može obaviti u nešto toplijoj vodi kako bi se opustili mišići, a koža nahranila hranljivim uljima.

Stručnjaci naglašavaju važnost korištenja gustih krema za lice i tijelo tokom zime kako bi se koža pravilno njegovala i hidratizirala, unatoč mogućem osjećaju masnoće ili sporijeg upijanja, piše Diva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije