Domaće krofne kao iz najboljih pekara: Savršen ukus i lagana priprema
Ako ste ljubitelj krofni, ovaj recept će vas oduševiti – jednostavan je, brz i daje savršeno mekane krofne koje se tope u ustima.
Sastojci
375 g Glatkog brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
1 Instant kvasac
1 šećer
2 jaja
60 g otopljenog maslaca
170 ml toplog mlijeka
Priprema
Od svih sastojaka zamijesite mekano tijesto, koristeći mikser sa spiralnim nastavcima ili rukama.
Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu
Kad tijesto bude glatko, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, odnosno da se udvostruči. Zatim ga premijesite i podijelite na deset jednakih dijelova.
Svaki dio oblikujte prvo u kuglu, a zatim u valjak dug otprilike pola metra. Krajeve valjka ukrstite i oblikujte prema potrebi. Tako pripremljene kofne ponovo prekrijte krpom i ostavite da odstoje još trideset minuta na toplom.
U dubljoj posudi šireg dna zagrijte ulje, pa pržite krofne po tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.