Domaća peciva za sendviče: Idealna za svaki obrok
Domaća peciva za sendviče savršen su izbor za sve koji žele uživati u svježem i ukusnom hljebu napravljenom kod kuće.
Ova mekana peciva idealna su osnova za svaki sendvič, bilo za doručak, ručak ili večeru. Priprema je jednostavna, a uz osnovne sastojke poput vode, mlijeka i brašna, brzo možete napraviti ukusna peciva koja će oduševiti cijelu obitelj.
Sastojci:
- 200 ml mlake vode
- 200 ml mlakog mlijeka
- 100 ml ulja
- 7 g suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- Oko 600 g brašna (dodavati po potrebi)
Priprema:
U zdjelici pomiješajte mlaku vodu, mlijeko, šećer i kvasac. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne zapjeni. U veću zdjelu dodajte brašno, sol i ulje. Postepeno dodajte aktivirani kvasac i počnite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Prekrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko sat vremena, ili dok se ne udvostruči u volumenu.
Uporedili smo cijene hrane iz prethodnih godina s cijenama danas: Evo šta je najviše poskupjelo
Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na manje dijelove i oblikujte loptice. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između svake loptice da se ne dodiruju tokom pečenja. Ostavite oblikovana peciva da odmaraju još 20-ak minuta kako bi dodatno narasla. Peciva pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.