! / Doktorica iznijela bizarnu informaciju: Ko ima mačku ne može imati koronu

10. 09. 2020. u 15:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1949

Doktorica Ana Gligić se vodi parolom - sve dok nije naučno dokazano, za nju ne postoji. I kako kaže, ne odgovara uopšte na pitanja za teme koji nisu naučno dokazane. Ona je za Novosti. rs govorila o predstojećem valu, vakcini i životinjama - prenosiocima virusa.

"Još smo u prvom talasu koronavirusa, ono što nam predstoji su povremeni pad i porast slučajeva. Bit će više pikova, ali drugog talasa neće bit",  kaže dr Gligić. 

Istakla je da je znala da će ovaj prvi val trajati dugo. 

Drugi val

"Do drugog talasa doći će onda, kada duže vrijeme zaustavimo javljanje korone među ljudima, pa se ona ponovno pojavi u obliku grupnih oboljenja u epidemijskoj formi ili u pandemiji - to će biti drugi talas. To je zbog toga što se virusi porijeklom od određenih divljih životinja i jedinog letećeg sisara (slijepog miša) teško izučavaju, a još teže iskorjenjuju", kazala je ona.

Dr Gligić smatra da je razlog različite kliničke slike kod ljudi, različiti sojevi virusa tj. da sve zavisi koji je bio prvobitni prenosilac, koja vrsta životinje. Istraživanja koja to ispituju traju godinama, to je dugi proces koji traje dvije, tri, četiri godine. Za dvije godine, sve će detaljnije znati o ovom virusu, navodi ona. 

Ana Gligić - undefined

Print Screen: Ana Gligić

"Ja sam očekivala da će se dobiti projekti koji bi istražili sve što nas okružuje. Treba da ispitamo sve te različite sojeve korone, šta su, i šta mogu kod ljudi da izazovu.  Ali to je dug proces koji traje godinama, i radi se po projektu. Ja sam vodila četiri međunarodna projekta sa laboratorijom iz Atlante, Američkom armijom i sa Korejom i ispitivali smo razne viruse. Mi smo dokazali da mišija groznica ima četiri soja a sve zavisi sa koje vrste miša je prešla na čovjeka. Na primjer, ako je sa poljskog miša - smrtnost čovjeka je 16 posto, a ako je sa pacova onda 1 posto. To su razlike u kliničkoj slici, jer zavisi sa kog domaćina u prirodi je korona prešla. Sa slijepog miša je prešlo na domaće životinje... čak se uništila cijela jedna farma ćurki jer ih je korona napala", dodala je poznata doktorica iz Srbije. 

Pojavili su se interesantni članci na temu mačaka koje nose koronavirus. Naime, zanimljivo je to što su mačke, kako kaže, možda imune na koronavirus. Ovakve studije su jako teške za istraživanje, a još teže za dokazivanje. 

Ruska vakcina

"Kada bismo imali neki projekat, da mi ispitamo sve te životinje sa kojima dolazimo u kontakt, i da vidimo koje vrste one korone nose i šta mogu da urade čovjeku.... To će sve svakako saznati za godinu do dvije.  Ima članaka koji govore da nema nijednog oboljelog čovjeka koji drži u stanu domaću mačku. Niko nije obolio ko ima mačke! Znači mačija korona je dala imunitet čak i prema ovom soju koronavirusa koji sada cirkuliše... Znači to treba istražiti, dokazati", kazala je doktorica Glišić. 

Rusi su proizveli prvu vakcinu, koja je dobila zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije, lijek u EU može biti registrovan tek nakon opsežnih kliničkih ispitivanja. 

"Za vakcinu porotiv korone , izabrani su oni koji ne mogu provjereno čovjeku da naštete. I onda su na njih dodali samo ono parčence korone koje utiče na imuni sistem čovjeka da proizvodi antitijela. Sve se to na  papiru izračuna i tačno se vidi šta vakcina daje. Također, vakcina se mora nečim razrediti, to može biti fiziološki rastvor sa dodatkom telećeg seruma. E sada, čovjek može biti alergičan na taj sastojak koji se dodaje... I može dobiti temperaturu kao reakciju - ali ne koronu. Ali, vakcina se mora nečim razrijediti", zaključuje dr Gligić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA