Doktori otkrivaju: Ovo su upozoravajući simptomi raka o kojem se najmanje govori

0
Radiosarajevo.ba
Doktori otkrivaju: Ovo su upozoravajući simptomi raka o kojem se najmanje govori
Foto: Pexel / Ilustracija

Nedovoljna svijest o raku mokraćnog mjehura može imati ozbiljne posljedice, upozorava dr. Amir Khan. Iako je incidencija ove vrste raka u porastu širom svijeta, rijetko se istražuje i razgovara o njoj.

Dr. Amir je na svom Instagram profilu podijelio 11 ključnih znakova koje ljudi trebaju prepoznati kako bi otišli doktoru na vrijeme.

Krv u mokraći najčešći je simptom raka mokraćnog mjehura, no često se zanemaruje ili zamjenjuje za druge manje ozbiljne probleme poput infekcije mokraćnog trakta.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Osim krvarenja, bol prilikom mokrenja, često mokrenje ili iznenadni nagon na mokrenje koji se ne može kontrolirati također su rani simptomi. Dr. Amir naglašava važnost ranog otkrivanja kako bi se pružila odgovarajuća medicinska pomoć.

Kako bolest napreduje, pojavljuju se i drugi simptomi poput boli u trbuhu, oticanja nogu te boli sa strane leđa u kasnijim stadijima. Svjesnost o ovim znakovima ključna je za rano dijagnosticiranje raka mokraćnog mjehura i povećanje šansi za uspješno liječenje.

Dr. Amir apelira na sve da ne zanemaruju nespecifične simptome te da odmah potraže medicinsku pomoć kako bi se osigurala brza intervencija i liječenje, piše Živim

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije