Stalno ste na ovoj društvenoj mreži? To može dovesti do ozbiljnih posljedica na vaš mozak

0
Radiosarajevo.ba
Stalno ste na ovoj društvenoj mreži? To može dovesti do ozbiljnih posljedica na vaš mozak
Foto: Pexels / Mobiteli i tableti / Ilustracija

Jutarnje 'skrolanje' po mobilnim telefonima postalo je gotovo neizbježna jutarnja rutina za mnoge od nas, posebno za djecu i mlade. No, zabrinjavajuće je što ova navika, pogotovo na platformi poput TikToka, može imati ozbiljne posljedice na koncentraciju i mentalno zdravlje, posebno kod mlađe populacije.

Iako istraživanja o dugotrajnom utjecaju TikToka na mozak još uvijek nisu obimna, primjećuje se porast teškoća s koncentracijom kod djece. Profesorica psihijatrije i pedijatrije, Jessica Griffin, ističe kako TikTok može utjecati na dječje mozgove koji se još uvijek razvijaju, posebno prema 25. godini života.

Studije su pokazale da tehnologija, općenito, ometa kontrolu impulsa i sposobnost vrijednovanja odgođenog zadovoljstva kod mladih ljudi. Videozapisi na TikToku, posebno zbog svoje kratke prirode, izazivaju izlučivanje dopamina u mozgu, što može dovesti do ovisnosti i problema s pažnjom, koncentracijom te kratkoročnim pamćenjem, piše Živim.

Senzacija na pomolu: Sergej Barbarez novi selektor Zmajeva?

Senzacija na pomolu: Sergej Barbarez novi selektor Zmajeva?

Nedavna studija o neurološkim učincima TikToka na kineskim studentima pokazala je da personalizirani videozapisi, odabrani algoritmima, aktiviraju centre za nagrađivanje u mozgu znatno više od nasumičnih videozapisa. Reakcije nekih studenata bile su slične ovisnosti, a nedostajalo im je samokontrole da prestanu gledati.

S obzirom na negativne aspekte korištenja TikToka, roditelji se suočavaju s izazovom kako ograničiti pristup ovoj platformi svojoj djeci.

Uz pomoć ovih osam savjeta možete produžiti trajanje baterije na vašem mobitelu

Uz pomoć ovih osam savjeta možete produžiti trajanje baterije na vašem mobitelu

Savjetuje se otvoren razgovor s djecom o mogućim posljedicama, poticanje na raznolike aktivnosti izvan društvenih medija te korištenje alata za upravljanje vremenom na samoj platformi. Važno je stvarati ravnotežu između online i offline aktivnosti kako bi se očuvalo mentalno zdravlje djece i tinejdžera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije