Onkolog kaže da je 'svaki novi pacijent' u njegovoj klinici mlađi od 45 godina: Krivi jednu stvar

0
Radiosarajevo.ba
Onkolog kaže da je 'svaki novi pacijent' u njegovoj klinici mlađi od 45 godina: Krivi jednu stvar
Foto: Pexels / Pacijent / Ilustracija

Doktor želi da ljudi u SAD-u naprave veliki preokret kako bi smanjili broj dijagnoza raka kod osoba mlađih od 45 godina.

Doktor Nicholas DeVito, onkolog sa Univerziteta Duke u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da je 'svaki novi pacijent' u njegovoj klinici mlađi od 45 godina i čini se da krivi jednu stvar.

On je primijetio da se demografska slika pacijenata značajno promijenila u posljednjim godinama.

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

Da budemo jasni, ne postoji jedan uzrok raka. Umjesto toga, vjeruje se da interakcija različitih faktora može dovesti do ove bolesti. Međutim, postoje faktori koji mogu povećati rizik za nečije zdravlje, kao što su pušenje ili prekomjerna tjelesna težina.

Za DeVita, čini se da postoji jedan značajan faktor koji imaju svi ovi mladi novi pacijenti u njegovoj klinici. Na osnovu onoga što doktor svakodnevno vidi, podataka koje analizira i razgovora s pacijentima, krivac je porast konzumacije brze hrane.

Jedite ovo za zdravlje: Nutritivno bogate, a lagane namirnice

Jedite ovo za zdravlje: Nutritivno bogate, a lagane namirnice

DeVito objašnjava da su gastrointestinalni karcinomi u porastu kod osoba mlađih od 50 godina, a "posebno kod karcinoma žučnih vodova i želuca, stopa raste s svakom mlađom generacijom."

U svom članku za STAT News napisao je: "Hrana može igrati glavnu ulogu u ovome, čineći znanje o sastojcima, američkom prehrambenom sistemu i uticaju hrane na tijelo ključnim za smanjenje incidencije raka."

Stručnjak tvrdi da su ultraprocesirani proizvodi "iznikli kao potencijalni uzrok gastrointestinalnih karcinoma", budući da čine skoro tri četvrtine onoga što Amerikanci jedu.

Vjeruje da bi 'kolektivni napor' mogao pomoći u smanjenju smrti povezanih s ultraprocesiranom hranom, iako to nije mala stvar.

"Da budemo sigurni, ovo će zahtijevati od Amerikanaca da naprave drugačije izbore o tome šta jedu, kako bi stavili svoje zdravlje ispred profita korporacija i, ponekad, čak i vlastite udobnosti", piše Ladbible.

Dakle, doktor se nada da će, u dužem roku, u svojoj karijeri raditi u eri kada će SAD "okrenuti trend protiv ranih gastrointestinalnih karcinoma i da će malo, ako uopšte, mojih pacijenata biti mlađe od 50 godina."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije