Dodajte ovaj sastojak u jutarnju kafu: Crijeva će vam biti zahvalna

Nova istraživanja i mišljenja stručnjaka sve više ukazuju na to da kafa nije samo energetski stimulans, već i saveznik zdravlja probavnog sistema.
Prema riječima gastroenterologa Josepha Salhab iz Davenporta (SAD), redovno konzumiranje kafe može imati pozitivan učinak na crijevnu floru.
Polifenoli u kafi hrane dobre bakterije
"Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne bakterije u crijevima i podsticati njihov rast i aktivnost. Istovremeno mogu ograničiti razvoj ‘loših’ bakterija", pojašnjava Salhab.

Prva reakcija brata Farisa Pendeka nakon izrečene kazne Šumanu i ostalima
Ovaj efekat se dodatno pojačava kada se kafa obogati – kakao prahom. Kašičica do dvije kakao praha u jutarnjoj kafi može značajno doprinijeti unosu vlakana i dodatno podržati varenje.
Kakao kao prirodni izvor vlakana
Preporučena dnevna količina kakao vlakana za odrasle iznosi između 25 i 38 grama. Dodavanje kakao praha u kafu ne samo da doprinosi boljoj probavi, već i čini napitak ukusnijim i bogatijim antioksidansima.
Ne na prazan stomak
Ipak, stručnjaci upozoravaju da konzumacija kafe na prazan stomak može imati neželjene efekte. Naime, kafa podstiče lučenje želudačne kiseline, što može dovesti do nelagodnosti i bolova u stomaku. Najbolja praksa je prvo pojesti manji obrok, a zatim uživati u kafi s dodatkom kakao praha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.