Dlanovi otkrivaju nedostaje li vam željeza

0
Radiosarajevo.ba
Dlanovi otkrivaju nedostaje li vam željeza
Pixabay / Ilustracija

Letargični ste, imate kratak dah ili povremeno osjećate da vam srce brže kuca? Možda ste anemični. Stavite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim na gore i raširite prste.

Ovakve simptome uzrokuje nedostatak željeza koje je važno za formiranje crvenih krvnih zrnaca i prijenos kisika u tijelu.

Nedovoljna količina crvenih krvnih zrnaca će dovesti do anemije koju najprije možete primijetiti na blijedoj koži. Dobar način da to provjerite je da ispržite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutima prema gore i raširite prste.

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Ako su nabori na dlanu svijetli u poređenju s bojom kože, to može ukazivati na lošiju cirkulaciju uzrokovanu niskom razinom željeza. Na to ukazuje i bijel korijen nokta i blijeda boja unutrašnje linije donjeg očnog kapka. Anemija se može potvrditi samo analizom krvi pa ako primijetite ove simptome, obratite se ljekaru.

Najčešći simptomi anemije su:

Kratak dah
Nepravilni otkucaji srca
Depresija
Nizak krvni pritisak
Oslabljeno pamćenje
Glavobolja
Blijeda koža
Šumovi u ušima
Postoje namirnice koje mogu pomoći u liječenju anemije i regulaciji visine hemoglobina.

Najbolji način da pobijedite anemiju je da jedete što više namirnica bogatih željezom, piše B92. Neke od njih su šipak, paradajz, sezam, špinat, cvekla, brokula, grah, kupinovo vino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije