Dijeta će biti uspješnija ako pribjegnete "danu za varanje"

Radiosarajevo.ba
Dijeta će biti uspješnija ako pribjegnete "danu za varanje"
Pixabay / Ilustracija
Jedan od načina na koji možete olakšati rigoroznu dugoročnu dijetu je uvođenje "dana za varanje", svojevrsnog psihološkog olakšanja koje će vas motivirati da ustrajete u dijeti, a da je pritom ne pokvarite, smatraju naučnici.

Budite povremeno popustljiviji prema sebi, makar tokom vikenda i odaberite dan kada smijete varati, odnosno pojesti ono što je zabranjeno ili konzumirati veću količinu hrane nego u danima kada ste kalorijski ograničeni, savjetuju naučnici s australijskog Univerziteta Tazmanija.

Na taj ćete način "umiriti" psihu koju svakodnevno testirate suzdržavajući se od hrane koja nije na pažljivo isplaniranom dijetalnom jelovniku, smatra voditeljica studije Nuala Byrne

Unaprijed isplaniran "cheat obrok" neće naškoditi vašoj dijeti jer od samo jednoga se nećete udebljati, a olakšat će vam prethodno višednevno odricanje od nekih namirnica.  "Pauziranje" u planiranoj dijeti pomaže u borbi s adaptivnom termogenezom, a ranije su studije pokazale da je ona povezana s povećanim opadanjem TDEE (ukupne dnevne energetske potrošnje pojedinca), iz čega se može zaključiti da funkcionira s ciljem održavanja postojeće tjelesne težine.

TDEE se sastoji od nekoliko komponenti, a najveća među njima je bazalni metabolizam (BMI), odnosno dnevna količina energije koja se troši u stanju mirovanja. Metabolizam je promjenjiv i ovisan o nizu faktora.

U fazi gubljenja viška kilograma, razina TDEE-a stalno opada. Naime, gubljenje kilograma rezultira gubljenjem metabolički aktivnih tkiva. Adaptivna termogeneza je objašnjenje za povećane poteškoće kada je posrijedi nastavak gubljenja kilograma pošto se dosegne određeni plato unatoč niskom kalorijskom unosu te čestom slučaju ubrzanog povratka izgubljenih kilograma nakon prekida s niskokalorijskim unosom.

Dr. Byrne i suradnici zaključuju da osobe koje se drže neke dijete trebaju pokušati rebalansirati potrebe za kalorijama kada dosegnu željenu težinu kako bi i dalje nastavile gubiti kilograme i spriječile pojavu adaptivne termogeneze. 

Upozoravaju da "varanje na dijeti" treba pomno unaprijed isplanirati kako bi ono uistinu poslužilo kao psihološko olakšanje za vrijeme dijete, a da je pritom ne pokvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije