Deset namirnica koje možete jesti nakon isteka roka trajanja

Radiosarajevo.ba
Deset namirnica koje možete jesti nakon isteka roka trajanja
Svake godine se baci otprilike pola proizvedene hrane (do dvije milijarde tona).

Britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao i pokrenuo Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja.

On tvrdi da je trik u razlikovanju naljepnica: "Najbolje upotrijebiti do" i "Upotrijebiti do". 

"Najbolje upotrijebiti do" je prijedlog proizvođača do kojeg datumahrana zadržava najveću kvalitetu, ali je i poslije sigurna za konzumaciju.

"Upotrijebiti do" označava rok trajanja hrane koja je brzo kvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja. 

10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja

Čips - Njen duži vijek trajanja možemo zahvaliti soli.

Čokolada - Šećer produžuje vijek trajanja.  

Kečap - Jestivo i do godinu ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. 

Jogurt - može trajati do šest sedmica nakon roka trajanja. 

Tvrdi sir - Traju duže od mekih. 

Mlijeko - Sve dok se nema neugodan miris može se piti. 

Jaja - Ako jaje potone u vodi, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti. 

Hljeb - može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. 

Riža - može trajati mjesecima nakon isteka roka. 

Voće i povrće - ako nema plijesni i nije kašasto, onda se može jesti.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije