Dermatolozi tvrde: Ove četiri namirnice bi vam mogle pomoći da se riješite podočnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Dermatolozi tvrde: Ove četiri namirnice bi vam mogle pomoći da se riješite podočnjaka
Foto: WebMDI / Ilustracija/Podočnjaci

Podočnjaci mogu imati različite uzroke, uključujući nedostatak sna, genetiku i lošu prehranu. Neadekvatna prehrana može čak pogoršati probleme s podočnjacima.

Međutim, promjena prehrane može potencijalno smanjiti oticanje i ublažiti neke simptome.

Dermatolozi preporučuju ove četiri namirnice za smanjenje podočnjaka.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Avokado

Dermatologinja Anna Chacon navodi da je avokado sjajna namirnica za blistavu kožu. Preporučuje da ga jedemo kao međuobrok ili u obilnoj salati. Objašnjava kako je avokado bogat vitaminom E, koji je moćan antioksidans jer se učinkovito bori protiv slobodnih radikala i smanjuje oštećenja od UV zračenja.

Avokado

Paradajz

"Paradajz je fantastičan jer se može koristiti u raznim receptima", rekla je Chacon za SheFinds. "On ima visok sadržaj beta-karotena i vitamina C, što djelimično pridonosi borbi protiv podočnjaka." Dermatologinja paradajz smatra ključnim elementom u njezi kože, jer je bogat vitaminom C.

Paradajz

Špinat

Špinat sadrži kalcij, hlorid, željezo, magnezij i vitamine A, C, E, K, B6, za koje dermatologinja Elaine F. Kung kaže da su vitalni za izgled tena i podočnjaka.

"Hrana koja sadrži vitamine A, C, E i karotenoide izvrsna je za zdravlje kože i sprječava starenje kože jer su snažni antioksidansi", dodala je Kung.

Napominje da konzumacija špinata može biti korisna ako se borimo s podočnjacima budući da sadrži vitamin K koji jača krvne sudove.

Špinat ili kelj

Nar

"Nar sadrži protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati elastičnost kože te je zaštititi od oštećenja i preranog starenja", objasnila je dermatolog Enrizza P. Factor. Također, navodi da dodavanje više vitamina C prehrani putem nara može biti učinkovito u sprječavanju nastanka bora, javljaju Nezavisne novine.

Nar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije