Savjet / Dermatolozi otkrili idealnu temperaturu vode za prvo jutarnje umivanje

28. 09. 2021. u 10:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svako ima svoju jutarnju rutinu - neko se umiva toplom, a neko samo hladnom vodom. Međutim, voda u zavisnosti od temperature drugačije utiče na kožu lica, zbog čega je jako važno da se upoznate sa svim prednostima i manama umivanja toplom ili hladnom vodom.

Nije svejedno da li ćete koristiti toplu ili hladnu vodu, jer dermatolozi preporučuju idealnu temperaturu vode tokom prvog jutarnjeg umivanja, koja će najviše prijati koži lica, piše Prva.

Ukoliko se umivate tokom jutarnjeg tuširanja, topla voda i para u kupatilu mogu izazvati pojačanu osjetljivost kože lica, a mogu je dodatno isušiti - suha koža će postati još suhlja, a masna koža će nakog takve rutine lučiti više sebuma.

Stoga, kombinacija vrelog jutarnjeg tuša i prvog umivanja nikako nije dobra. Zbog toga je bolje da pre jutarnjeg tuširanja prvo umijete lice hladnom vodom, pa tek onda odete pod vruć tuš.

S druge strane, ukoliko se umivate hladnom vodom, ona može smiriti nadutost kože lica nakon spavanja, a može suziti i pore, zbog čega je dermatolozi prije preporučuju za prvo jutarnje umivanje, u odnosu na toplu vodu.

Ipak, oni ističu da nije dobro da se uvijek umivate hladnom vodom, i smatraju da je idealna temperatura vode za prvo jutarnje umivanje za koji stepen viša.

Mlaka voda daje idealne rezultate kada je nega kože u pitanju, a i mnogi kozmetički proizvodi napravljeni za korištenje pod mlakom vodom, poput pjene ili gelova za čišćenje lica, jer će najbolje pjeniti pod mlazom mlake vode.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)