Đavolica u Manolo Blahnik štiklama: Anna Wintour je najmoćnija žena mode, a ima i dobar razlog zašto

2
Radiosarajevo.ba
Đavolica u Manolo Blahnik štiklama: Anna Wintour je najmoćnija žena mode, a ima i dobar razlog zašto
EPA-EFE / Anna Wintour

Ona je ikona, biznis žena i jedna od najmoćnijih u svijetu mode. Njeno mišljenje se cijeni, a svoju reputaciju "ledene kraljice" je stekla zbog nekompromisnih odluka koje donosi.

Anna Wintour je na čelu američkog Vogue časopisa već 36 godina, a na uspjehu i dugovječnosti u modi može zahvaliti neupitnom ukusu za dizajn, stil i kompoziciju samog časopisa koji uređuje, te vodi računa o čak najsitnijim detaljima. 

U dobi od 74 godine, ne planira odustati od svijeta biznisa, prije skoro tri godine postala je i direktorica svih izdanja Conde Nasta, dobila je i plemićku titulu od kraljice Elizabethe II, a Anna je na vrhu industrije koja godišnje ostvari oko 2 milijarde dolara dobiti.

Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Prvi snijeg mogao bi nas iznenaditi uskoro

Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Prvi snijeg mogao bi nas iznenaditi uskoro

Danas, Vogue časopis je jedan od najprodavaniji i unatoč digitalnim medijima, printano izdanje je nezamjenjivo. Možemo ga naći u raznim izdanjima, od američkog do britanskog, arapskog, singapurskog, a u Bosni i Hercegovini se na policama trafika nalaze američki, britanski, italijanski i novi Vogue Adria, koji možemo nazvati regionalnim. 

Svaki od njih ima svoj poseban stil koji odgovara svakom ukusu. 

Ako ste ikada gledali film "Vrag nosi Pradu", onda znate o čemu pričamo - Anna je autoritet. A postoji i legenda da zbog ovog filma koji je snimljen po knjizi njene bivše asistentice, istoj nikada nije oprostila izdaju i karikiranje njene ličnosti kao "đavolice" u popularnoj kulturi.

Anna Wintour je nekada iza sjene jer većina je čula za njene dobre prijatelje, ali i one kojima je ona lično pomogla da izgrade svoju karijeru u modnoj industriji. Neki od njih su Marc Jacobs, Donna Karan, Alexandra Wang i Karl Lagerfeld.

Amy Odell je autorica knjige o Anni Wintour koja je dala uvid u njenu profesionalnu karijeru, ali i privatni život. Iako sama Anna nije pristala da bude dijelom pisanja knjige, nije se protivila, pa smo tako dobili uvid i u njenu stranu koju vješto krije od očiju javnosti. 

Ko je zapravo Anna Wintour?

Britanka koja obožava tenis i svoje pse, u više Vogue intervjua kao što su "73 pitanja sa..." je odgovarala na pitanja o sebi i tome kako vidi svijet. Ostala je lojalna stilu koji njeguje godinama, a njen prepoznatljivi bob se danas naziva i "Wintour bob" po njoj. 

Bez sunčanih naočala ne ide igdje, a kako je navela ima impoznatnu kolekciju od preko 300 dizajnerskih sunčanih naočala. Ipak, jedan model Chanelovih su joj najdraže. 

Model cipela kojem je vjerna jesu dva para Manolo Blahnik u boji kože, kreirane i napravljene prema kalupu njene noge. Kada su je pitali kako može da izdrži u potpeticama cijeli dan, rekla je nonšalantno "Pa lako. Nije daleko od limuzine do ulaznih vrata".

Njena famozna izjava da je "nikada nećemo vidjeti u crnoj kombinaciji od glave do pete" stoji i danas. Anna se neće obući u crni kombinezon, ali je u posljednjem intervju na Vogue kanalu rekla da je "omekšala" oko te kombinacije što se tiče drugih ljudi. 

Anna Wintour
Foto: YouTube/Screenshot: Anna Wintour

Fantastična disciplina Anne Wintour koja autoritativno nameće zaposlenicima pravila koja graniče sa diktatorstvom, tipa ono da joj se ne smiju obraćati bez pitanja, ali moraju izvršavati njene naredbe, izazvale su žestoke kontroverze. Neki navode i da zaposlenici i zaposlenice moraju biti u top formi, bez viška kilograma i "sa stilom". 

Urednica ima vrlo tijesan raspored, a u obavljanju svih obaveza joj pomaže ustajanje u 05:30 svaki dan, a niti jedan nije slobodan. Doručkuje jaja sa dimljenim lososom, obožava biftek sa povrćem, a pije isključivo bijelu kafu iz Starbucksa

Uređuje se više puta dnevno, posebno kosu, koju fenira zbog šiški koje moraju biti perfektne. Nema vremena za svakodnevne priče, vrlo je precizna u onome šta želi, a sastanci traju manje od pola sata.

U redakciji Vogua, prati sve. Fotografije koje se objavljuju, te retuširanja istih koja moraju biti sa ukusom, do odjeće za modele koja je smještena u veliku sobu što je vidljivo iz video zapisa Voguea. Unutra - najbolji komadi odjeće najboljih svjetskih dizajnera. 

Kući ne odustaje od posla, pa bira da svoje "slobodno" vrijeme upotpuni čitanjem globalnog izdanja Voguea koji ima alternativni naziv - Knjiga. 

Godine 1995. godine, Anna Wintour postala je predsjednica Met Gala događaja, aa pod njenim vodstvom, događaj je izgrađen na glamuru i slavnosti, te postao jedan od najekskluzivnijih i najtraženijih događaja za slavne ličnosti da prisustvuju. Lista je ogromna, a onaj koga pozovu ima veliku (ne)sreću jer Anna i tu vodi računa o svemu, do toga da su peršun i bijeli luk zabranjeni u jelima. 

Pretpostavljamo za bijeli luk zašto, ali peršun i nismo sigurni.

Kao strastvena ljubiteljica umjetnosti, ova žena se istaknula na prvom poslu sa kultnim editorijalom u kojem su modeli u go-go čizmama oponašali slike Maneta i Renoira, što je Annu već na početku karijere istaklo kao osobu "koja zna šta radi". 

Osim Voguea, radila je i u Harper's Bazaaru, Vivi, New York časopisu, a onda je i došla do Voguea gdje je i danas. Iako je otpuštena sa prva tri posla, šef Conde Nasta je bio zaintrigiran njenim radom. Kada je urednica Voguea tada pitala šta bi voljela raditi, Anna Wintour je rekla "Vaš!". 

I tako je i bilo. 

A da je samo urednica Voguea - nije, jer iako je rekla da su trendovi "bezveze", ona ih je nametala. U jednom od radikalnih izdanja koji je Vogue usmjerio na drugi put, objavila je tada nezamislivo - farmerice po cijeni od 100 KM i 20.000 KM vrijedan sako Christiana Lacroixa, sa Michaelom Bercu na naslovnici.

Anna Wintour je kršila pravila, dizala prašinu, a Vogue je nezaustavljivo osvajao tržište. 

Nije se bojala ni dati podršku ženama u svom radu, pa je tako javno zagovarala kandidaturu Hilary Clinton, Amy Klobuchar ili podržavala Alexandriu Ocasio Cortez, te mnoge prve dame. 

Osim Melanie Trump, što je stavilo na listu pristrasnih Demokratskoj stranci u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim ovoga, ona ima i kontroverze koje su podigle prašinu, a to su primarno hvalospjevi o prvoj dami Sirije u središtu Arapskog proljeća 2011. godine, kada je rekla da je "vrlo šik". Stajala je iza dizajnera sa kontroverznim izjavama kao što je Galliano koji je imao antisemitske ispade, Karl Lagerfeld koji je javno "mrzio debele ljude", pa čak i seksualne predatore. 

Ali, šta god i kako god, Anna Wintour je i dalje na vrhu. I bit će, makar kao legenda modne scene svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije