Danas je prvi dan zime: Kako ojačati imunitet, kosti...

Radiosarajevo.ba
Danas je prvi dan zime: Kako ojačati imunitet, kosti...
Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas je počela zima zima, dok je za stanovnike južne hemisfere počelo ljeto. Zima je stigla u 5.48 sati.

Sunce je danas izašlo u 7.13, a zaći će u 16.43 sati, podaci su metoroloških zavoda u Bosni i Hercegovini.

No, kako se u ovim danima boriti protiv nazeba, virusa, bakterija? Jačanjem imuniteta.

Sigurno već znate da je neophodno pojačati ishranu, ali to ne znači da se prejedate, već da unosite namirnice bogate vitaminima. Najefikasniji "borac" protiv prehlade je vitamin C, kojeg ima u limunu, kiviju, pomorandžama... Vitamini B1 i B5 daju snagu, a unijet ćete ih putem krompira, graha, integralnih žitarica, pečuraka i mlječnih proizvoda.

Vitamin E ublažava upale, a ima ga u biljnim uljima, soji i koštunjavim plodovima. Za bolje raspoloženje tokom tmurnih zimskih dana, uzimajte vitamin D koji osim toga, i jača kosti. To je posebno važno ako se okliznete na poledici ili padnete na skijanju. Riba, maslinovo ulje, jaja, mliječni proizvodi... odličan su izvor vitamina D.

Osim o zdravlju, tokom zime treba voditi računa i o ljepoti. Vitamin A će pomoći vašoj koži da sačuva vlagu. Zato grickajte suncokret, šargarepu, špinat, kupus...

U zimskom periodu bi trebalo imati barem jedan mesni obrok dnevno, a kada poželite nešto slatko uzmite kašičicu meda. Ovo "pčelinje zlato" koristite i da zasladite čaj, ali tek kada se malo prohladi - u suprotnom visoka temperatura će uništiti vitamin C u medu.

Kada smo već kod čajeva, ujutru se preporučuju crni čajevi koji će vas razbuditi, poslije ručka zeleni koji ubrzava metabolizam, a uveče pred spavanje samo menta, kamilica ili žalfija, biljke koje imaju umirujuće dejstvo.

Meteorolozi najavljuju dosta sunčanih dana, ali ne dajte se prevariti - topla garderoba je neophodna. Oblačite se slojevito i primjereno vremenskim prilikama: za snijeg i kišu morate imati obuću koja ne propušta vodu, kao i kapu koja je posebno bitna tokom vjetrovitih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije