Da li ste čuli za grčki griz kolač: Ova jednostavna i jeftina slastica će vas oduševiti

Ovaj aromatični kolač ne peče se, brzo se priprema, a potrebne sastojke sigurno uvijek imate u kući.
Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, grčki griz kolač je prava stvar.
Sastojci
- 50 gr putera
- 50 ml ulja
- 200 gr pšeničnog griza
- 400 ml vode
- 300 gr šećera
- 1 kesica (10 gr) vanilin šećera
- 10 gr cimeta
- za čokoladnu glazuru*:
- 100 gr čokolade
- 30 gr putera
- 50 ml mlijeka
Priprema
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuha, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre. U drugu šerpu staviti puter i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i zagriju, staviti griz, stalno dobro miješati kašikom ili kuhačom dok griz ne dobije žućkastu boju - pazite da ne zagori. Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promiješati da se sjedini i kuhati sve zajedno na laganoj vatri još dvije, tri minute da se lijepo poveže, piše Coolinarika.

Maj donio male promjene u cijenama: Evo šta je jeftinije, a šta skuplje u FBiH
Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru. Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sječenja i serviranja lakše vaditi iz pleha. Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, puter i mlijeko pa otopiti na pari (stavite zdjelu na manju šerpicu s vodom pa sve na laganu vatru i miješajte dok se lijepo ne sjedini). Kada se glazura ohladi, preliti preko kolača. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i nakon nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.