Da li je zdravo piti sirće?

Radiosarajevo.ba
Da li je zdravo piti sirće?
Ako u dubini kuhinjskog ormarića držite neiskorištenu flašu sirćeta, vrijeme je da otkrijete sve čari ovog napitka.

Prilikom kupovine sirćeta važno je držati se jednostavnog pravila – što je sirće 'ružnije', to je bolje.

Naime, smeđe o i mutno sirće je koncentriranije. Svijetlo, gotovo bezbojno sirće prolazi kroz više faza filtriranja te je znatno manje učinkovit.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa
Nekoliko istraživanja pokazalo je da ocat može pomoći u snižavanju nivoa glukoze, što je ključno kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Studija iz 2007. godine sa sveučilišta Arizona u SAD-u otkrila je kako uzimanje dvije kašike jabukovog sirćeta s 30 grama tvrdog sira prije spavanja smanjuje nivo šećera u krvi za 4 do 6 posto.

Smanjuje apetiti i želju za grickalicama
Švedska studija iz 2005. godine pokazala je da osobe koje jedu hljeb lagano posut jabukovim sirćetom duže osjećaju sitost te su zadovoljnije nakon jela, za razliku od osoba koje jedu obični hljeb. Magičan sastojak koji se nalazi u sirćetu i za koji se vjeruje da suzbija apetit je octena kiselina, koja pomaže smanjiti glikemijski indeks hrane, smanjujući stopu po kojoj se šećer ispušta u krvotok i smanjujući apetit.

Snižava loš holesterol
Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu Life Science Journal otkrilo je da konzumacija jabukovog sirćeta tokom osam sedmica može značajno smanjiti štetne krvne lipide koji pridonose visokoj razini holesterola i triglicerida u ljudi koji pate hiperlipidemije, odnosno prevelike količine masti u krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije