Čupanje korova odlazi u zaborav: Pospite 1 namirnicu po njemu i bit će trajno uništen

0
Radiosarajevo.ba
Čupanje korova odlazi u zaborav: Pospite 1 namirnicu po njemu i bit će trajno uništen
Foto: Freepik / Umjesto čupanja koristite - sol

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rešenje, krije se u kuhinji: natrijum hlorid. Ukratko, so je efikasan netoksičan herbicid. Međutim, nije sva so jednaka kada je u pitanju suzbijanje korova.

Mora se koristiti uobičajena jodirana ili nejodirana kuhinjska so. Provjerite je li u pakovanju koje ste kupili natrijum hlorid ili magnezijum sulfat, kamena ili morska so.

Kada so koristite kao herbicid, morate to raditi pažljivo, jer lako možete uništiti okolne biljke. Previše soli može s vremenom da zemljište učini neplodnim. Zbog toga se so može koristiti samo za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama do kojih vam je posebno stalo – idealno je rješenje za neželjene biljke koje rastu kroz pukotine na asfaltu ili pločniku ili između kamenja u dvorištu.

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

So djeluje na biljke tako što ih dehidrira tj. narušava unutrašnju ravnotežu vode. S obzirom na to da je so topiva u vodi, najdjelotvornije je da se razmuti u vodi, jer to olakšava apsorpciju. Imajte u vidu da je natrijum-hlorid vrlo toksičan za sve biljke, zbog čega pri njegovoj primjeni treba biti oprezan.

Preporučena jačina rastvora slane vode zavisi od toga gde planirate da je primijenite. Ako primjenjujete so na korov u vrtu s drugim biljkama koje ne želite da uništite, trebalo bi početi sa slabim rastvorom – u odnosu jedan prema dva.

Ukoliko imate ove tri biljke u vrtu možete izgubiti na vrijednosti nekretnine i za 20 posto

Ukoliko imate ove tri biljke u vrtu možete izgubiti na vrijednosti nekretnine i za 20 posto

Ako primjenjujete so na području gdje dugoročno stanje zemljišta nije problem (poput kamena na terasi, pukotina na prilazima itd.), možete napraviti jači rastvor – dva prema jedan ili tri prema jedan, piše Krstarica. Ova količina soli definitivno će uticati na nivo pH tla s vremenom i može učiniti da tlo postane sterilno.

  • Rastvore slane vode treba nanositi direktno na lišće korova.
  • Izbjegavajte namakanje korena smjesom kako biste zaštitili okolno tlo i biljke.
  • Slana voda se može nanositi pomoću raspršivača ili se može sipati iz posude.

Ako u blizini postoje druge biljke, obilno ih zalijevajte nakon primene herbicida na korov kako biste isprali svu slanu vodu koja je dospjela u okolno tlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije