Zimi se posebno preporučuju supe i čorbe od mahunarki, bijelog luka i gljiva koje, zahvaljujući bogatom sadržaju selena, jačaju imunitet, ističu naučnici s Harvarda u Bostonu.
Veoma su korisne i supe od brokula, sjemenki tikve ili ovsenih pahuljica, jer organizam snabdijevaju cinkom, također važnim za imunitet, ali i za dobro raspoloženje i očuvanje zdravog i lijepog tena.
Cinka ima i u pilećem mesu, pa nije ni čudo što je kokošja supa staro probano sredstvo za zaštitu od prehlade.
Čorbice sa žitaricama organizmu obezbjeđuju željezo, važno za vitalnost i jačanje odbrambene snage. Posebno se savjetuju specijaliteti od prosebnih pahuljica, jer jačaju imunitet i blagotvorno djeluju na kožu čuvajući njen mladalački izgled.
Osim toga, redovno kunzumiranje supa od žitarica pomaže u reguliranju hipertenzije i holesterola.
I to nije sve.
Supe se preporučuju svima koji žele da sačuvaju vitku liniju.
Osobe koje ručak počinju sa supom, prosječno unose 20 posto manje kalorija, pokazala su istraživanja američkih naučnika sa univerziteta Pennsylvanija.
Dobijeni rezultati se ne odnose na supe s krem pavlakom, koje obiluju kalorijama i mogu dovesti do povećanja tjelesne težine.