Četiri trika kako da napravite što zdraviji smoothie

Radiosarajevo.ba
Četiri trika kako da napravite što zdraviji smoothie
Foto: Pexels / Smoothie

Mnogima je smoothie popularan izbor za doručak jer se brzo i jednostavno priprema i može se konzumirati u pokretu.

Oni također u velikom broju slučajeva obiluju vlaknima, ali ako nemate pravu ravnotežu sastojaka možda ćete završiti sa šećernom bombom koja bi mogla zadovoljiti potrebu organizma za ugljikohidratima, ali je u konačnici izuzetno loša za zdravlje.

Dakle, ako uživate u smoothie napicima, evo kako ćete osigurati da sastojci u njima budu uravnoteženi.

Tri ključna elementa

Stručnjak za prehranu Davidu Ludwig iz Bostona smatra da bi trebalo uključiti sljedeće sastojke kako bi se smoothie pretvorio u obilan, ispunjen obrok: zdrave masti, vlakna i proteine.

Zdrave masti mogu se dobiti jogurtom, kašičicom orahovog maslaca, avokada ili kokosovog ulja. Vaše potrebe za vlaknima mogu biti pokrivene i porcijom voća, kašikom ovsenih pahuljica, lanom ili chia sjemenkama. Tada možete dodati i proteinski prah po izboru, ali provjerite na naljepnici sadržaj šećera

Vodite računa u tekućini koju dodajete

Kada je u pitanju konzistencija smoothieja, svi imamo svoje sklonosti. Neki preferiraju gusti smoothie, dok drugi više vole tekuću varijantu. Pri dodavanju tečnosti imajte na umu da neke varijante mogu dodatno popuniti kalorijsku vrijednosti pića. Izaberite mlijeko s niskim udjelom masti ili mlijeko biljnog porijekla, ili  jednostavno dodajte vodu umjesto voćnog soka.

Imajte na umu i to da pojedine vrste mlijeka na biljnoj bazi možda sadrže i dodatni šećer. Znači, odaberite nezaslađenu verziju ako želite smanjiti potrošnju šećera, piše Health 24.

Dodajte malo zeleniša

Mnogima bi pomisao dodavanja špinata u smoothie mogla zvučati neupadljivo. Međutim, ako se špinat u malim količinama stavi u napitak on gotovo da neće utjecati na ukus, ali će napitku dati profinjenu zelenu nijansu te hranljive sastojke i vlakna.

Nutricionistica Victoria Boutenko u svom nedavnom stručnom radu objasnila je prednosti zelenih smoothieja. Prema Boutenko, smoothieji su dobar način konzumiranja više zelenila, posebno ako ih ne uživate jesti u redovnim obrocima.

Eksperimentirajte sa zaslađivačima

Možda ćete biti u iskušenju da dodate med ili druge zaslađivače u svoj smoothie, ali to može povećati unos šećera, posebno u kombinaciji s voćem i proteinima u prahu koji već mogu sadržavati šećer.

Iako dodaci poput sirovog kakaa u prahu, cimeta, mljevenog đumbira ili kurkume nisu najukusnije opcije bez šećera, oni će pridonijeti antioksidansima u vašem smoothieju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije