Četiri tajne mršavljenja japanskih žena

Radiosarajevo.ba
Četiri tajne mršavljenja japanskih žena
Pixabay / Ilustracija
'Uzmite vruću kupku, to će Vam pomoći', rekla je japanska komšinica novoj građanki Tokija koja joj se poželila da se udebljala 20 kilograma.

Portal Bright Side prenosi priču žene koja je bila na striktnoj dijeti i mučila se vježbajući najmanje dva sata, a pritom misleći da se ne trudi dovoljno jer se rezultati nisu vidjeli.

Ali sama promjena stava pomogla joj je da izgubi 30 kilograma. Previše obraćamo pažnju na  proteine, karbohidrate i kalorije, a zaboravljamo pažnju na važne stvari: naše tijelo ide prirodnim tokom, mi samo trebamo osluškivati.

Evo nekoliko pravila sa Dalekog Istoka koji vam mogu pomoći da ostanate fit i da se osjećate dobro.

1. Ukoliko vježbate kao sumohrvač, izgledat ćete kao sumohrvač

Sumohrvači ne jedu doručak. Ujutro oni počinju sa treninzima snage, onda obilno ručaju pa idu spavati. Kada se probude, ponove ovu rutinu još jednom. Ova žena je priznala da naporno vježbanje zahtijeva veće obroke, a onda i tjera na san, zbog čega se poredila sa sumohrvačima.  Ako vam tijelo hiperventilira, smirite se i osluškujte signale svog tijela. Tijelu je tada potrebna energija, i obično se ispoljava tako što ste gladni kao medvjed.

2. Toplina je život

Energija koju dobijamo iz hrane veoma je popularna na Zapadu, ali je bazirana na princima sa Istoka: toplina je život. Hrana je energija koju konzumiramo da preživimo. Ljetno povrće i voće pomaže našem tijelu da se adaptira na vrućinu. Zimska hrana sadrži više kalorija kako bi se naše tijelo moglo grijati tokom hladne sezone.

Mnogi nutricionisti savjetuju da se jede što više zelenog voća i povrća. Nema sumnje da je to zdravo, ali vaše tijelo se hladi na taj način jer dobija veće količine sirove hrane. Stoga, trebate jesti nešto što će vas držati toplim.

Ne zaboravite da možete kuhati vaše povrće. Možda tako neće sadržavati veliki broj vitamina, ali dat će vašem tijelu toplinu i energiju.

3. Piti tečnost tokom obroka nije zdravo

Japanci nikada ne piju pića dok jedu. Prvo, tečnost hladi vaše tijelo, a drugo, nije dobro ni za probavu. Naučnici objašnjavaju da voda neutralizira kiselinu koju stomak proizvodi za probavu. Kao rezultat toga, vaše tijelo treba više energije da završi procese i to je razlog zašto želite jesti ponovo. ese people never drink anything while eating. First, liquids cool your body.

Hrana također može pomoći vašem tijelu da proizvodi više tečnosti, što Japanci dobijaju iz supe. Probajte i vi!

4. Topla kupka produžava život

Nakon tople kupke vaše tijelo se osjeća zaista smireno, mišići opušteni a vaša krv cirkulira prirodno. Toplu kupku priuštite sebi barem dva puta mjesečno, vaša koža će zbog tog biti čistija i to će poboljšati vašu probavu.

Japanci ugriju vodu koliko srce može izdržati: ako je nivo vode veći, krvni pritisak će rasti. Temperatura bi trebala biti oko 38°C — 40°C), što je idealno da poboljša cirkulaciju.

Svi smatramo da gubitak kilograma podrazumijeva borbu protiv kalorija, ali neki ta pravila smatraju potpuno stranim. Pogledajte Japance, cijela nacija izgleda dobro čak i u poznim godinama, a pritom imaju dug život. Možda treba razmisliti o tome da slijedimo njihova pravila...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije