Budite oprezni: Ovo su namirnice koje nikada ne smijete podgrijavati

Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: Ovo su namirnice koje nikada ne smijete podgrijavati

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrijavanjem termički obrađenih namirnica možete učiniti više štete nego koristi. Dok neke od njih podgrijavanjem gube nutritivna svojstva, neke u sebi sadrže spojeve koji zagrijavanjem postaju toksični.

Upravo zato su Food Standards Agency i European Food Information Council napravili popis pet namirnica koje nikako ne biste smjeli podgrijavati.

Piletina

Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto je ne biste trebali podgrijavati. Naime, zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može uzrokovati probavne tegobe. Također, kao i druga perad i jaja, može biti zaražena salmonelom. To može biti problem, posebno ako koristite mikrovalnu peć za podgrijavanje. Naime, mikrovlakna ne prodiru u sve dijelove mesa podjednako, što znači da će se neki dijelovi termički obraditi prije drugih.

Gljive

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu uništiti. Također, podgrijane gljive mogu izazvati probavne tegobe.

Riža

U termički neobrađenoj riži mogu se naći bakterije koje uzrokuju trovanje. Kuhanjem riže te se bakterije uništavaju, ali pohrana pripremljene riže na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih spojeva koji uzrokuju povraćanje i proljev.

Krompir

On podgrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam. Riječ je o rijetkom, ali po život opasnom trovanju.

Špinat i ostalo lisnato povrće

Špinat i ostalo lisnato povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata, ovisno o tome gdje se uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može se pretvoriti u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

No važno je naglasiti, kada je špinat u pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako je The European Food Information Council upozoravao da je podgrijavanje špinata opasno, čini se kako sada mijenja mišljenje. Naime, jedan student je insistirao na tvrdnji da je to potpuno bezopasno te je potkrijepio svoj argument naučnim obrazloženjem, prenosi Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije