Budite jako oprezni: Pogledajte u kojem slučaju su koštice od trešnje otrovne

0
Radiosarajevo.ba
Budite jako oprezni: Pogledajte u kojem slučaju su koštice od trešnje otrovne
Foto: Arhiv / Trešnje

Ljeto je najbolje je doba godine za uživanje u voću poput lubenica, jagoda, breskvi i trešanja.

Osim brige oko pronalaženja najzrelijeg i najslađeg voća, postoji još nešto o čemu bi trebali brinuti, koštice trešanja. Za razliku od koštica lubenice, koštice u središtu trešanja su sve samo ne bezopasne, stoga je važno postupati s oprezom

Konzumacija koštica trešanja predstavlja nekoliko zdravstvenih rizika, zbog čega ih treba izbjegavati. Prvo, njihova mala veličina čini ih posebno lakim za slučajno gutanje, što može uzrokovati gušenje (osobito kod djece). Ali, začepljenje dušnika nije jedina stvar o kojoj se trebate brinuti.

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Koštice trešanja sadrže koncentrirane količine tvari zvane amigdalin koja može biti izuzetno opasna ako se konzumira. "Amigdalin je spoj koji u interakciji s enzimima u vašoj slini stvara cijanid, vrlo otrovnu hemikaliju", kaže Rosemary Trout, programska direktorica kulinarskih umjetnosti i znanosti o hrani na Univerzitetu Drexel

Čak i male doze cijanida mogu brzo izazvati bol u prsima, poteškoće s disanjem, vrtoglavicu i povraćanje. U težim slučajevima može vas čak i ubiti. Druge vrste koštuničavog voća, poput breskvi, marelica i šljiva, također imaju koštice koje sadrže amigdalin. Ali, koncentracija varira od voća, pa čak i unutar iste vrste voća ovisno o tome gdje se uzgaja.

Uklonite košticu iz višnje ili trešnje za nekoliko sekundi: Ovaj trik je oduševio sve

Uklonite košticu iz višnje ili trešnje za nekoliko sekundi: Ovaj trik je oduševio sve

Ozbiljnost zdravstvenih rizika ovisi o tome kako se konzumiraju koštice trešanja. Sav štetni amigdalin pohranjen je u središtu koštice, tako da jezgra koja je okružuje djeluje kao zaštitni omotač.

"Ako su koštice cijele i nisu napuknute, amigdalin nije dostupan za interakciju sa slinom u obliku cijanida", kaže Trout, "Ako slučajno progutate jednu košticu, vjerovatno će putovati kroz vaš probavni trakt i neće uzrokovati probleme". 

Opasnosti od koštica trešanja javljaju se kada su napuknute ili slomljene, kada se amigdalin oslobađa i može se pretvoriti u cijanid. Čvrstu jezgru prilično je teško razbiti zubima, pa je rizik od trovanja pri grickanju voća prilično nizak.

Vjerovatniji rizik je dodavanje cijelih trešanja, koštica i svega, u blender kada radite smoothie. Količina izlomljenih koštica trešanja potrebna da izazove akutno trovanje cijanidom nije poznata, ali nuspojave se mogu dogoditi zbog iznimno malih količina toksina, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije