Trešnje mogu biti pune pesticida: Kako ih najlakše očistiti i ukloniti sve štetno?

1
Radiosarajevo.ba
Trešnje mogu biti pune pesticida: Kako ih najlakše očistiti i ukloniti sve štetno?
Foto: Pexels / Trešnje nisu samo ukusne

Sezona slasnih trešanja je u punom jeku, a kako biste bezbrižno uživali u njihovim blagodatima, važno je znati kako ih pravilno oprati.

Skoro svo svježe voće zahtijeva poseban način pranja kako bi se smanjio rizik od trovanja hranom. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti da bi vaše trešnje bile sigurne za konzumaciju.

Korištenje bijelog sirćeta

Za brzo i učinkovito čišćenje trešanja, napunite veliku posudu hladnom vodom i dodajte jednu šoljicu bijelog sirćeta. Ostavite trešnje da se natapaju u toj otopini oko petnaest minuta.

Pogledajte prve fotografije i snimak sa mjesta eksplozije na Širokači

Pogledajte prve fotografije i snimak sa mjesta eksplozije na Širokači

Sirće će ubiti mikroorganizme i ukloniti ostatke pesticida s površine voća. Nakon natapanja, isperite trešnje tekućom vodom kako biste uklonili tragove sirćeta. Nježno ih osušite čistom krpom ili papirnatim ubrusom i spremne su za jelo.

Korištenje sode bikarbone

Drugi način za čišćenje trešanja uključuje korištenje sode bikarbone. U posudu s vodom dodajte pola kašičice sode bikarbone za svaku šoljicu vode koju ste ulili. Potopite trešnje u tu otopinu i ostavite ih da stoje oko petnaest minuta. Nakon toga, temeljito ih isperite čistom vodom kako biste uklonili sve ostatke sode bikarbone.

Ove metode čišćenja ne samo da osiguravaju uklanjanje potencijalno štetnih mikroorganizama, već također pomažu u uklanjanju ostataka pesticida, čineći vaše trešnje sigurnim i zdravim za konzumaciju. Slijedite ove jednostavne korake i uživajte u sezoni trešanja bez brige o sigurnosti hrane, piše Klik.hr.

@paoladyee

How to wash cherries 🍒 #learnontiktok #howtowash #cherries

♬ coot aesthetic - Cute facts 💕

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije